Місце, де народився «Щедрик». Як цікаво провести вихідні?

Дата: 13.06.2017 10:12
Кількість переглядів: 841

Фото без опису

Якщо в Ліверпуль їдуть, щоб пройтися по місцям Бітлз, то в Тульчин треба їхати за спогадами про композитора Миколу Леонтовича Тут він прожив кілька років і написав більшість творів, які зробили його всесвітньо відомими. Зокрема, й «Щедрика» Про те, як жив Леонтович можна дізнатися в його тульчинській квартирі, що нині музей

Фото без опису

Як свідчить меморіальна дошка біля входу в музей — Леонтович жив в цій квартирі з 1908 по 1921 рік. Екскурсовод Ганна Порожня може годинами розповідати про композитора Миколу Леонтовича:
— Напередодні революції 1905 року, Леонтович із сім’єю жив на Донбасі. У Гришино (нині Покровськ — авт.) він викладав музику в залізничній школі, — розказує пані Анна. — Назад на Поділля, в Тульчин, він переїжджає в 1908 році та почав працювати в жіночому училищі музики. Про композитора говорила начальниця училища, що «це найблагородніша людина, яку я зустрічала на своєму шляху». І дала йому цю квартиру, де зараз знаходиться музей.
Квартира складається з двох меморіальних кімнат, де є речі сім’ї Миколи Леонтовича. Йдемо в робочий кабінет композитора. Він обставлений в аскетичному стилі — робочий стіл, кафедра, дорожня валіза, з якою Леонтович проїздив все Поділля. Біля стіни стоїть фортепіано, на якому грав композитор.


Фото без опису

«Закутає ноги ковдрою, хукає на пальці і грає, грає, наче не помічає жорстокої дійсності. Для нього існувала тільки музика. Мама створила максимальні умови для його творчого спокою і настрою. Вона, очевидно розуміла, ким є і ким залишається Леонтович для України». Так екскурсовод Ганна Порожня передає слова доньки Леонтовича — Галини. Унікальним експонатом музею є диван на якому провів свою останню ніч композитор. 


Фото без опису

Фото без опису

Далі жінка розповідає, що за столом в кабінеті Леонтович написав мелодію «Щедрика», що нині є різдвяною піснею в багатьох країнах світу. — До цієї пісні про талант композитора ніхто не знав! Поки у Києві хор під керівництвом Кощиця не виконав «Щедрика» Леонтовича. Потім його зіграли в Америці, Англії, Уругваї, Аргентині та навіть на Кубі, тоді Леонтович став відомим в багатьох країнах світу.

Фото без опису

Йдемо в обідню кімнату. У центрі кімнати — обідній стіл з білою скатертиною, глибокими тарілками та виделками на металевих підставках. Саме за цим столом члени родини святкували релігійні та сімейні свята, зустрічали гостей.
 

Фото без опису

У кімнаті є гарний комод, який був вирізаний батьком Леонтовича. А ще сервант з посудом. На комоді — світлини з доньками та дружиною Леонтовича. Але на жаль, доньки — Вікторія та Галина, дітей не мали. Тому прямих спадкоємців немає. Відвідувачі часто фотографуються в дзеркальці, що стоїть на комоді в обідній кімнаті 

 Фото без опису

— Леонтович був дуже сором'язливою людиною. Ніколи не вважав себе композитором. У палаці Потоцьких хорова капела під керівництвом Стеценка та Тичини виконала кілька хорових композицій Миколи Леонтовича, які тульчинці зустріли оваціями, — розказує екскурсовод. — А Микола стояв тихенько за лаштунками і тихо від радості плакав. Композитора запросили на сцену. Він низенько вклонився і сказав — це не моя заслуга, це заслуга українського народу! 
У трьох виставкових залах зберігаються предмети з життя Леонтовича: його диригентська паличка, камертон, скрипка, афіши з концертів та багато світлин із зображенням композитора.

Фото без опису

Крім музею Леонтовича в Тульчині варто відвідати найстаріший в області Краєзнавчий музей та музей-аптеку, де зберігається понад 600 екземплярів. Ще по місту проводять екскурсії, оскільки тут деякий час діяв осередок декабристів під керівництвом Павла Пестеля.
Музей знаходиться за адресою провулок Леонтовича, 8. Вартість входу — три гривні. А з розповіддю екскурсовода — 30 гривень з групи до 15 чоловік.

Посилання на джерело: https://vn.20minut.ua/Podorozhi/mistse-de-narodivsya-schedrik-yak-tsikavo-provesti-vihidni-10615413.html


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь