ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВТРАЧЕНІ РЕЧІ В КАМЕРАХ СХОВУ СУПЕРМАРКЕТУ

Дата: 23.11.2017 15:01
Кількість переглядів: 1668

Фото без опису

Зберігання речей громадян в камерах схову є додатковою послугою багатьох супермаркетів. Виникають ситуації коли люди втрачають своє майно внаслідок крадіжок із камер схову. В зв’язку з цим виникає запитання: хто буде нести відповідальність за втрачені речі.

Бувають випадки, коли охоронці супермаркету, ще до входу в супермаркет примушують громадян здавати речі в камери схову. Чи мають вони на це законне право? Однозначною буде відповідь – НІ!

Якщо громадяни  піддались тиску з боку працівників супермаркету і все-таки здали своє майно, то вони повинні розуміти, що адміністрація несе відповідальність за збереження речей, навіть якщо працівники це заперечують.

Згідно з Цивільним кодексом, коли людина залишає в камері схову магазину свою річ, то між покупцем та магазином формально укладається договір зберігання (в усному порядку).

Підтвердженням укладеного договору зберігання є ключ від камери схову. З цього моменту магазин несе відповідальність за збереження залишених речей.

Збитки, завдані людині нестачею або пошкодженням речі, відшкодовує зберігач-супермаркет: у разі втрати (нестачі) речі — у розмірі її вартості, при пошкодженні — в розмірі суми, на яку знизилась її вартість.

Що потрібно робити  в разі зникнення майна з камери схову:

  • викликати охорону і представника адміністрації магазину з метою складення акту про зникнення речей;
  • викликати поліцію для складення протоколу, щодо факту зникнення речі;
  • вимагати від працівників поліції вилучення у охорони супермаркету запису з камер стеження.

Якщо магазин все-таки не визнає свою вину і відмовляється компенсувати вам вартість втрачених речей, громадянин має право звернутися до суду для стягнення з магазину вартості втрачених речей та компенсувати моральну шкоду завдану бездіяльністю працівників супермаркету.

За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

Начальник відділу

Тульчинське бюро

правової допомоги   Руслан Швець


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь