ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ВТРАЧЕНІ РЕЧІ В КАМЕРАХ СХОВУ СУПЕРМАРКЕТУ

Дата: 23.11.2017 15:01
Кількість переглядів: 1656

Фото без опису

Зберігання речей громадян в камерах схову є додатковою послугою багатьох супермаркетів. Виникають ситуації коли люди втрачають своє майно внаслідок крадіжок із камер схову. В зв’язку з цим виникає запитання: хто буде нести відповідальність за втрачені речі.

Бувають випадки, коли охоронці супермаркету, ще до входу в супермаркет примушують громадян здавати речі в камери схову. Чи мають вони на це законне право? Однозначною буде відповідь – НІ!

Якщо громадяни  піддались тиску з боку працівників супермаркету і все-таки здали своє майно, то вони повинні розуміти, що адміністрація несе відповідальність за збереження речей, навіть якщо працівники це заперечують.

Згідно з Цивільним кодексом, коли людина залишає в камері схову магазину свою річ, то між покупцем та магазином формально укладається договір зберігання (в усному порядку).

Підтвердженням укладеного договору зберігання є ключ від камери схову. З цього моменту магазин несе відповідальність за збереження залишених речей.

Збитки, завдані людині нестачею або пошкодженням речі, відшкодовує зберігач-супермаркет: у разі втрати (нестачі) речі — у розмірі її вартості, при пошкодженні — в розмірі суми, на яку знизилась її вартість.

Що потрібно робити  в разі зникнення майна з камери схову:

  • викликати охорону і представника адміністрації магазину з метою складення акту про зникнення речей;
  • викликати поліцію для складення протоколу, щодо факту зникнення речі;
  • вимагати від працівників поліції вилучення у охорони супермаркету запису з камер стеження.

Якщо магазин все-таки не визнає свою вину і відмовляється компенсувати вам вартість втрачених речей, громадянин має право звернутися до суду для стягнення з магазину вартості втрачених речей та компенсувати моральну шкоду завдану бездіяльністю працівників супермаркету.

За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

Начальник відділу

Тульчинське бюро

правової допомоги   Руслан Швець


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь