Готівкові розрахунки

Дата: 18.01.2018 15:29
Кількість переглядів: 674

Фото без опису

Готівкові розрахунки

Розрахунки між юридичними особами та за участю фізичних осіб, пов'язані із здійсненням ними підприємницької діяльності, провадять в безготівковій формі. Якщо інше не встановлено законом, то їх можна робити і готівкою.

Національний банк України унормував власні нормативно-правові акти з питань ведення касових операцій у національній валюті в Україні у зв’язку з оновленням українського законодавства.

            Відповідні зміни містяться у постанові Правління Національного банку України від 29 грудня 2017 року № 148 “Про затвердження Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні” (далі – Постанова № 148), якою викладено у новій редакції Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні (далі – Положення).

Положення передбачає низку новацій, а саме можливість:

—        здійснення підприємством збору готівкової виручки (готівки), отриманої від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), для подальшого її здавання до банку з використанням комплексу технічних та програмних засобів, розташованих у місці здійснення готівкових розрахунків, які б забезпечували безпечне передавання коштів з робочих місць касирів до спеціально обладнаного приміщення для зберігання та подальшого здавання готівки до кас банків (так звана “пневмопошта?);

—        здавання готівкової виручки (готівки) до банку через підприємства, які отримали ліцензію Національного банку України на надання банкам послуг з інкасації;

—        застосування електронного цифрового підпису юридичної особи під час надання послуг в електронній формі або під час здійснення інформаційного обміну з іншими суб’єктами електронної взаємодії;

—        покладення функцій касира на працівника іншого підприємства, залученого на підставі укладеної угоди на надання послуги з надання персоналу.

 

            Крім того, лібералізовано ряд вимог щодо ведення касових операцій, зокрема, визначення внутрішніми наказами (розпорядженнями тощо) особливостей оприбуткування готівки в касах підприємств та відокремлених підрозділів залежно від графіку роботи, способів здавання готівки; визначення внутрішніми наказами (розпорядженнями тощо) особливостей встановлення лімітів каси відокремленим підрозділам підприємств.

 

            Одночасно з метою оптимізації нормативно-правових актів до Положення включено вимоги постанови Правління Національного банку України від 06.06.2013 № 210 “Про встановлення граничної суми розрахунків готівкою” (зі змінами) та відповідно Постановою № 148 зазначену вище постанову Правління Національного банку України визнано такою, що втратила чинність.

При цьому граничні суми розрахунків готівкою залишилися не змінними, а саме:

—         між підприємствами (підприємцями) протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами – в розмірі 10 тисяч гривень;

—       між підприємством (підприємцем) та фізичною особою протягом одного дня – в розмірі 50 тисяч гривень;

—         між фізичними особами за договорами купівлі-продажу, які підлягають нотаріальному посвідченню – в розмірі 50 тисяч гривень.

Фізичні особи мають право здійснювати розрахунки на суму, яка перевищує 50 тисяч грн., шляхом перерахування коштів з поточного рахунку на поточний рахунок, внесення та/або перерахування коштів на поточні рахунки (у тому числі у депозит нотаріуса на окремий поточний рахунок у національній валюті).

Готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки у повній сумі.

Оприбуткуванням готівки в касах установ/підприємств/відокремлених підрозділів, які проводять готівкові розрахунки з оформленням їх касовими ордерами і веденням касової книги/застосуванням РРО та КОРО (у разі застосування КОРО без застосування РРО), є здійснення обліку готівки в повній сумі її фактичних надходжень у касовій книзі на підставі прибуткових касових ордерів/фіскальних звітних чеків (або даних розрахункових квитанцій).

Готівка під звіт або на відрядження видається суб’єктам господарювання відповідно до законодавства України.Готівка видається під звіт:

1) на закупівлю сільськогосподарської продукції та заготівлю вторинної сировини на строк не більше 10 робочих днів;

2) на закупівлю брухту чорних металів і брухту кольорових металів ? на строк не більше 30 робочих днів від дня видачі готівки під звіт;

3) на всі інші виробничі (господарські) потреби ? на строк не більше двох робочих днів, уключаючи день отримання готівки під звіт.

Постанова № 148 набирає чинності з 5 січня 2018 року.

Розміри штрафних санкцій за порушення касової дисципліни встановлено Указом Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. №436/95.

У разі здійснення суб'єктами господарювання розрахунків готівкою понад встановлену граничну суму, таких платників притягують до відповідальності згідно з нормами Кодексу про адміністративні правопорушення. Так, зазначені порушення спричиняють накладення штрафу на фізичну особу - підприємця від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень). Якщо ж особу впродовж року вже притягали до адміністративної відповідальності за таке ж порушення, то розмір штрафу значно зростає - від 500 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 - 17000 гривень).

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь