Тиманівська каша – засипана капуста, як об’єкт нематеріальної культурної спадщини

Дата: 02.05.2018 08:22
Кількість переглядів: 2612

Фото без опису

Саме  під такою назвою відбувся семінар в с. Тиманівка. Місце проведення було вибрано зовсім не випадково, адже це не лише єдине у нашій державі село, де є три музеї, це ще і батьківщина чудового гастрономічного шедевру. Засипана капуста сягає своїм корінням у глиб століть, у часи козаччини, відомо, що і суворовські солдати також нею смакували, коли розміщувалися у цій місцині. Семінар присвячено НКС і, як об’єкт цієї спадщини було презентованоТиманівську кашу.

З вітальним словом виступила провідний спеціаліст відділу культури, туризму та охорони культурної спадщини Тульчинської міської ради Мельник Ольга Василівна. Надзвичайно цікавою була доповідь заслуженого діяча мистецтв України, провідного методиста з питань нематеріальної культурної спадщини Вінницького обласного центру народної творчості, науковця, автора книги «Миски Поділля» Титаренко Володимира Васильовича. Завідуюча відділом культурно-освітньої роботи та організації дозвілля Вінницького ОЦНТ Хоменська Галина Василівна подарувала для сільської бібліотеки декілька екземплярів альманаху «Світлиця».

Нематеріальна культурна спадщина це - концепція, запропонована в 1990-х роках як аналог Світовій спадщині ЮНЕСКО, що приділяє основну увагу матеріальній культурі. У 2001 році ЮНЕСКО провела опитування серед держав і неурядових організацій, з метою вироблення засад конвенції; і в 2003 році була прийнята Конвенція із захисту нематеріальної культурної спадщини. У 2008 році приєдналася до Конвенції ЮНЕСКО «Про охорону нематеріальної культурної спадщини» і наша держава.

Сам термін НКС означає ті звичаї, форми показу та вираження, знання та навички, а також пов'язані з ними інструменти, предмети, артефакти й культурні простори, які визнані спільнотами, групами а у деяких випадках окремим особами як частина їхньої культурної спадщини. Ця нематеріальна культурна спадщина, що передається від покоління до покоління, постійно відтворюється спільнотами та групами під впливом їхнього оточення, і формує у них почуття самобутності й наступності, сприяючи таким чином повазі до культурного різноманіття й творчості людини.

Слід відмітити, що НКС проявляється у таких галузях:

- усних традиціях та формах вираження; зокрема у мові, як носії нематеріальної культурної спадщини;

- виконавському мистецтві;

- звичаях, обрядах, святкуваннях;

- знаннях та практиці, що стосуються природи та всесвіту;

- традиційних ремеслах.

         На сьогодні в Україні Національний перелік містить лише сім елементів нематеріальної культурної спадщини: «Опішнянська кераміка», «Косівська мальована кераміка», «Кролевецькі ткані рушники», «Петриківський розпис – українське декоративно-орнаментальне малярство ХІХ – ХХІ ст.ст.», «Козацькі пісні Дніпропетровщини», «Пісенна традиція села Лука» Києво-Святошинського району Київської області, «Технологія виконання вишивки «білим по білому» Решетилівського району Полтавської області.

Присутні на семінарі мали чудову можливість ознайомитися з усіма вище перерахованими об’єктами шляхом перегляду невеликих відео сюжетів. Про Тиманівську кашу було презентовано відео та буклетне видання.

По завершенні  всі мали можливість скуштувати засипану капусту, а фольклорно-етнографічний гурт «Калинове гроно» та Фуштей Поліна Павлівна подарували свої пісенні дарунки.

Семінар підготувала та провела Щербань Людмила Михайлівна, науковий співробітник з пам'яткоохоронної роботи та туризму Тульчинського краєзнавчого музею.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь