18 травня - Міжнародний день музеїв

Дата: 18.05.2020 08:20
Кількість переглядів: 955

Фото без опису

       Щороку 18 травня світова музейна спільнота відзначає Міжнародний день музеїв, нагадуючи, що музеї є важливим інструментом культурного обміну, збагачення культур, досягнення взаєморозуміння, співпраці та миру між людьми.

     Тульчинщина володіє безцінними музейними колекціями – історичними, художніми, мистецькими. Це національна скарбниця, яка повинна бути доступна всім. І саме працівники музеїв щоденно відкривають це багатсво людям. Зичимо всім музейним працівникам успіхів у трудовій діяльності, поповнень музейних зібрань, розширення  наукових та професійних доробок, здоров’я  та щастя!

На території Тульчинської ОТГ функціонують 4 музеї:

  • Тульчинський краєзнавчий музей (відділ музей-квартира М.Д.Леонтовича);
  • Музей О.В.Суворова (с. Тиманівка);
  • Художній музей ім.Т.Г.Шевченка (с. Тиманівка);
  • Музей історії села  (с. Тиманівка).

ТУЛЬЧИНСЬКИЙ КРАЄЗНАВЧИЙ МУЗЕЙ

           Тульчинський краєзнавчий музей – один із найдавніших музеїв Вінницької області. В 2017 році йому виповнилось 90 років. На протязі всіх років музей формував колекцію унікальних предметів з історії краю,  природи, археології, етнографії тощо. 

          Тульчинський краєзнавчий музей сьогодні – значний культурний осередок  громади міста, який щорічно відвідують понад 20 тисяч осіб.

          Витоки створення музею сягають далекого 1927 року, коли на запрошення  ентузіаста  округового краєзнавчого товариства М.Д. Голубятникова до Тульчина приїздить Іпполіт Чеславович Зборовський  (червень  1927 рік), який  з неабияким ентузіазмом поринув в найулюбленішу справу.  І вже восени, а саме 10 листопада 1927 року музей офіційно відрив двері для відвідувачів. Внаслідок інтенсивної роботи І.Ч.Зборовського  музей поповнився музейними колекціями з етнографії (збірка творів К. Широцького, писанок – 600 шт., килимів, вишиванок, гончарних виробів та ін.). Етнографічна колекція складала  історико-побутовий відділ музею. Велику цікавість викликала друга за кількістю в Україні збірка дерев’яних мережевих формочок для виготовлення флюден – солодощів єврейської національної кухні, а також монет і медалей. 

МУЗЕЙ-КВАРТИРА  М.Д. ЛЕОНТОВИЧА

(відділ  краєзнавчого музею)

       У грудні 1977 року з нагоди 100-річчя з дня народження видатного українського композитора Миколи Дмитровича Леонтовича в Тульчині відкрито музей-квартиру М.Д. Леонтовича. Комплекс матеріалів, які складають основу експозиції музею про життєвий та творчий шлях  М.Леонтовича,  передала свого часу донька композитора Галина Леонтович.

В 2019 році в рамках проекту «Ревіталізація Музею-квартири М. Д. Леонтовича в Музей мелодії пісні «Щедрик» шляхом діджиталізації фондів та створення фізичного та віртуального інтерактивно-комунікативних просторів» програми «Малі міста – великі враження», який виграла Тульчинська міська рада, в Музеї-квартирі відбулися кардинальні зміни.

Три експозиційні кімнати обновили сучасними стендами з QR code та інтерактивними тачпанелями. Відтепер кімнати присвячені темам «Життя Леонтовича», «Капела ім. М. Леонтовича» та «Щедрик». Вони розповідають про найважливіші моменти з життя та творчості композитора, тут можна побачить рідкісні світлини, особисті речі та музичні інструменти. Кімната «Щедрик» сформована з напрацювань музикознавців Валентини Кузик та Тіни Пересунько.

Багато додаткової інформації можна отримати в Музеї з тачпанелей, інтерфейс яких побудований дуже зручно, розділений за такими темами: Життєвий шлях М. Леонтовича, Твори Леонтовича, Бібліографія, Культурних код Щедрика, Світовий тріумф Щедрика, Щедрик в сучасній культурі, Тульчин – столиця Щедрика, Хорова капела М. Леонтовича. Колектив Музею дякує мистецтвознавцю Анатолію Завальнюку за надання своїх напрацювань. А також партнерам проекту – Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. К.А. Тімірязєва, яка дуже допомогла зі збором інформації.

Завдяки QR code можна завантажити в свої гаджети ту чи іншу книгу про Леонтовича і, таким чином, забрати частинку Музею із собою!

МУЗЕЙ О.В.СУВОРОВА

        Музей розташовується у садибному будиночку управителя Тиманівського маєтку (пам'ятка архітектури II пол. XVIII ст.), де у 1796–1797 роках перебував Олександр Суворов. Музей був заснований у 1947 р. Музей має унікальну збірку експонатів (близько 1300 одиниць).  

МУЗЕЙ ІСТОРІЇ СЕЛА

        Музей історії села розміщається в старому будинку, зведеному у 1912, де в 1987 році знаходилась контора колгоспу ім. О. Суворова, головою правління якого був Желюк Пилип Олексійович, двічі Герой Соціалістичної праці. Його кабінет зберігся як був при житті голови колгоспу. Мешканці села дуже пишаються Желюком і вшановують його пам'ять. Всього музейна колекція нараховує майже 3 000 експонатів

ХУДОЖНІЙ МУЗЕЙ ІМ. Т.Г.ШЕВЧЕНКА

       Художній музей імені Т. Г. Шевченка було відкрито в 1964 році. В музеї зберігаються колекції графікиживописускульптури, предметів ужиткового мистецтва.  Музейна колекція нараховує понад 1 100 предметів.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь