ПОРЯДОК ОБЧИСЛЕННЯ СТРАХОВОГО СТАЖУ ЗА ПЕРІОД НАВЧАННЯ У ВИЩИХ ТА СЕРЕДНІХ СПЕЦІАЛЬНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Дата: 19.11.2018 12:52
Кількість переглядів: 461

Фото без опису17 листопада в Україні студенти відзначили своє свято – День студента. Це свято асоціюється з молодістю, романтикою і веселощами. В Україні свято встановлено згідно з Указом Президента № 659/99 від 16 червня 1999 р. Всім студентам бажаємо терпіння і працьовитості, щоб знання давалися вільно і легко, і щоб ви всі змогли себе реалізувати в подальшому житті!

Зі свого боку хочемо познайомити всіх студентів, і тих хто були студентами у минулому, з особливостями обчислення страхового стажу за період навчання у різних закладах освіти. 
У статті 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначено, що страховий стаж — це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Таким чином, за період після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховуються періоди діяльності залежно від факту та суми сплачених внесків.
Щодо трудової та іншої діяльності до 1 січня 2004 року, то відповідно до частини 4 статті 24 зазначеного Закону ці періоди зараховуються до страхового стажу в порядку і на умовах, визначених раніше діючим законодавством, крім випадків, передбачених цим Законом. За період до 1 січня 2004 року обчислення трудового стажу здійснювалося згідно зі статтями 56–63 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 5 листопада 1991 року.
Отже, як буде зараховуватись до стажу роботи при призначенні пенсії той чи інший період діяльності, залежить від того, коли відбувалася така діяльність — до чи після 1 січня 2004 року
За період до 1 січня 2004 року до стажу роботи зараховується час навчання на денній формі у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах по підготовці кадрів, підвищенню кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі. До стажу роботи, який дає право на пенсійне забезпечення, зараховується також навчання в семінарії, Духовній академії при наявності документів про період навчання в зазначених навчальних закладах за денною формою.
Час навчання у вищих навчальних, професійних навчально-виховних закладах, навчальних закладах підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі підтверджується дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, що видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. 
За відсутності в документах таких відомостей для підтвердження часу навчання приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів. 
УВАГА!!! Період навчання у вищих та середніх спеціальних навчальних закладах, тощо після 1 січня 2004 року до страхового стажу зараховується лише при умові добровільної участі в загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні шляхом сплати мінімального страхового внеску.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь