Пам’ятка населенню ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ ТА ЇХ ПРОФІЛАКТИКА
Дата: 16.08.2019 14:45
Кількість переглядів: 752
До найгостріших кишкових інфекцій, що спричиняють харчові отруєння відносяться холера, черевний тиф, вірусні гепатити А і Б, дизентерія, сальмонельоз, ботулізм, стафілококові отруєння, ентероколіпт.
ЗАГАЛЬНІ СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ
- слабкість, озноб, нудота, пронос;
- розлад шлунку, блювота;
- запалення тонкого кишківника;
- підвищення температури тіла;
- зневоднення організму;
- згущення крові;
- враження центральної нервової системи;
- параліч, порушення зору.
ШЛЯХИ ЗАПОБІГАННЯ ХАРЧОВИХ ОТРУЄНЬ
- суворе дотримання санітарно-гігієнічних норм та правил під час приготування, зберігання і транспортування продуктів харчування;
- не вживати неякісні, несертифіковані продукти харчування на стихійних ринках, сумнівної якості та без санітарного дозволу;
- воду та молоко перед вживанням обов’язково кип’ятити;
- продукти харчування зберігати тільки в холодильнику;
- фрукти та овочі перед споживанням ретельно мити проточною водою та обливати кип’ятком;
- салати вживати тільки свіжо приготовленими;
- не контактувати з хворими на інфекційні захворювання;
- при появі вищезгаданих симптомів отруєння негайно звертатись до медичної установи.
ПАМ’ЯТАЙТЕ!
Харчовим отруєнням легше запобігти, ніж їх лікувати.
Бережіть своє здоров'я!
Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки
життєдіяльності Вінницької області