Тульчинська міська об‘єднана територіальна громада зайняла восьме місце по Україні в загальному рейтингу фінансових показників за 2019 рік в групі ОТГ понад 15 тис.жителів

Дата: 25.02.2020 08:13
Кількість переглядів: 463

Процес об’єднання територіальних громад перебуває у надактивній фазі, що обумовлено необхідністю завершення в поточному році процесу формування спроможних громад на всій території України. Як і раніше, одним із актуальних питань залишається фінансовий аспект функціонування об’єднаних територіальних громад.

За підсумками 2019 року експерти провели чергову оцінку окремих показників фінансової (бюджетної) діяльності об’єднаних громад.

У звіті експерти розширили перелік показників, за якими проводили оцінку громад. Це обумовлено тим, що для більш комплексної і всебічної оцінки слід аналізувати якомога більшу кількість фінансових показників. Крім того, окремі показники найбільш об’єктивно відображають ситуацію лише після закінчення бюджетного року.

За 2019 рік оцінювання проведено за вісьмома індикаторами:
1) Доходи загального фонду на 1 мешканця – 6 007 грн. (12 місце). Цей показник характеризує фінансовий потенціал ОТГ, спроможність забезпечувати громаду за рахунок ресурсів, які генеруються виключно на її території. Середній показник по Україні становить 4 738 грн.
2) Видатки загального фонду на 1 мешканця – 7 206 грн. (16 місце). Середній обсяг видатків по всіх 806-ти ОТГ із розрахунку на одного мешканця склав 6 862 грн.  
3) Видатки на утримання апарату управління у розрахунку на 1-го мешканця - 791 грн. (55 місце). Показник вказує на те, якою є «вартість» одного працівника управлінського апарату ОТГ для кожного жителя громади (у річному вимірі). В середньому, по всіх 806 ОТГ, середній рівень видатків на утримання апарату управління у розрахунку на
1-го мешканця становить 944 гривні.
4) Капітальні видатки на 1 мешканця – 1 320 грн. (32 місце) визначено як співвідношення обсягу капітальних видатків бюджету до кількості мешканців ОТГ. Середній показник по Україні – 1 547 грн.

5) Рівень дотаційності бюджету – 5,5% (2 місце), що показує залежність від дотаційних ресурсів з державного бюджету. Обсяг реверсної дотації, яка передана до Державного бюджету, за 2019 рік склав 6,8 млн.грн.
6) Співвідношення видатків на утримання апарату управління із фінансовими ресурсами ОТГ – 13,2% (12 місце) - відсоткова частка видатків на утримання апарату управління органів місцевого самоврядування у сумі доходів загального фонду без урахування трансфертів з державного бюджету. В середньому, по всіх 806 ОТГ, середній рівень видатків на утримання апарату управління становить 19,9%.
7) Питома вага заробітної плати у видатках загального фонду – 65,8% (20 місце). Обсяги видатків, спрямованих на виплату заробітної плати з нарахуваннями відображають спроможність ОТГ забезпечувати соціально-економічний розвиток. Середній показник по Україні становить 62,7%.
8) Питома вага капітальних видатків у загальному обсязі видатків – 15,2% (43 місце). Обсяги капітальних видатків відображають спроможність ОТГ забезпечувати соціально-економічний розвиток, можливості для реалізації проектів інфраструктурного розвитку, створення матеріальних активів або отримання відповідного соціального ефекту. В
середньому, по всіх 806 ОТГ середній рівень капітальних видатків становить 18%.

Проведений аналіз свідчить про наявність значної диференціації у ресурсному забезпеченні громад, що відповідним чином відображається на якості та обсягах публічних послуг, які отримують громадяни на різних територіях. Своєю чергою, кінцевою метою децентралізації та головним завданням державної економічної та соціальної політики повинно бути сприяння у підвищенні фінансового потенціалу територій, які цього потребують, та
максимально можливе вирівнювання міжрегіональних фінансових диспропорцій з метою забезпечення громадян належним рівнем публічних послуг незалежно від місця їхнього проживання.

Фото без опису
Джерело https://decentralization.gov.ua/news/12192?fbclid=IwAR2SW8GsexRTkwWYhAbX6iMt5dGfzSNfgT9uE0KhkPyK00p5wx9NawQ3kN0


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь