МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання га громадянам по проведенню заходів з дезінфекції для запобігання захворювання на COVID-19 головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області

Дата: 30.03.2020 15:10
Кількість переглядів: 319

Фото без описуМЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ органам місцевого самоврядування, суб’єктам господарювання га громадянам по проведенню заходів з дезінфекції для запобігання захворювання на COVID-19 головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області.

1. Основні терміни

 

Дезінфектанти - хімічні засоби різноманітного походження, складу та призначення, що викликають загибель або припинення життєдіяльності мікроорганізмів і вірусів.

Дезінфекція - процес знищення більшості патогенних мікроорганізмів

Деконтамінація (Знезараження) - процес обробки, при якому відбувається видалення збудників інфекційних захворювань, в результаті чого використання обробленого предмета стає безпечним (очищення, дезінфекція, стерилізація).

Детергенти - хімічні засоби, що мають високу поверхневу активність та, в зв'язку з цим миючими, дезінфікуючими а також розчинними властивостями.

Інфекція (інфекційний процес) - складний процес взаємодії збудника та макроорганізму в певних умовах навколишнього та внутрішнього середовища, якому притаманний розвиток патологічних захисних та компенсаторних реакцій.

Очищення - процес видалення видимого пилу, бруду, органічних матеріалів та інших сторонніх матеріалів. Звичайно проводиться водою з милом, детергентами або ферментними продуктами. Очищення передує дезінфекції та стерилізації.

ВСТУП

 

Коронавіруси (сімейство Согопауігісіае) - РНК-віруси розміром 80-160 нм, що мають зовнішню ліпідну оболонку. За стійкістю до дезінфікуючих засобів відносяться до вірусів з низькою стійкістю.

Механізми передані інфекції - повітряно-крапельний, контактний, фекально-оральний. З метою профілактики та боротьби з інфекціями, викликаними коронавірусами, проводять профілактичну та осередкову (поточну і заключну) дезінфекцію. Для проведення дезінфекції застосовують дезінфікуючі засоби, зареєстровані в установленому порядку. В інструкціях по застосуванню цих засобів вказані режими для знезараження об'єктів при ентеровірусних інфекціях.

Для дезінфекції можуть бути використані засоби з різних хімічних груп: 0,2%-0,5% галоїдовмісни препарати (в концентрації активного хлору в робочому розчині не менше 0,06% - «Дез Таб», «Дезанол Хлор», «Хлорантін Актів», «Дезактін», «Соліклор», «Брілліантовий міг», «Вернедор-Плюс»), киснеактивні (перекис водню озон - в концентрації не менше 3,0%), катіонні поверхнево-активні речовини (КПАВ) - ( Біодез-екстра, Велтолен, Вапусан, в концентрації в робочому розчині не менше 0,5%), третинні аміни («Бланідас 300», Бланідас Актив», «Споросепт» в концентрації в робочому розчині не менше 0,05%), полімерні похідні гуанідину (Полісепт, Демос, Біор, в концентрації в робочому розчині не менше 0,2%), спирти (як шкірних антисептиків і дезінфікуючих засобів для обробки невеликих за площею поверхонь - ізопропіловий спирт в концентрації не менше 70% за масою, етиловий спирт в концентрації не менше 75% по масі , а також Дезофаст, Септональ, Септофан, АХД-2000, Стерилліум, Кутасепт та інші). Склад діючих речовин зазначено в Інструкціях по застосуванню.

Профілактична дезінфекція

Профілактична дезінфекція починається негайно при виникненні загрози захворювання з метою попередження проникнення і розповсюдження збудника СОVID-19. Цей захід проводиться в місцях масового перебування людей (агроринках, вокзалах, транспортних засобах, супермаркетах), на підприємствах, в установах, на територіях і т.д., де це захворювання відсутнє, але є реальна загроза його занесення ззовні. Включає заходи особистої гігієни, часте миття рук з милом або протирання їх шкірними антисептиками, регулярне провітрювання приміщень, проведення вологого прибирання та дезінфекції. Для дезінфекції хімічними речовинами застосовують найменш токсичні засоби. Заходи припиняються через 5 днів після ліквідації загрози занесення збудника.

  1. МЕХАНІЧНИЙ - застосування механічних прийомів видалення збудників інфекційних захворювань (провітрювання, миття ).
  2. ФІЗИЧНИЙ - застосування високої температури. Низькі температури на патогенну мікрофлору не діють, тільки затримують ріст і є консервантом.
  3. ХІМІЧНИЙ - хімічна реакція між вірусом і дезінфектантом, що використовується для дезінфекції. Всі хімічні речовини, які згубно діють на мікробну клітку називаються ДЕЗІНФЕКТАНТАМИ. Хімічний спосіб дезінфекції заснований на забезпеченні контакту між мікробною кліткою й хімічною речовиною

Для проведення вказаних заходів керівникам органів місцевого самоврядування рекомендовано створити добровільні дезінфекційні загони.

Дезінфекція поверхонь і території у громадських та житлових спорудах

Дезінфекція поверхонь у громадських місцях є надзвичайно важливою ланкою в профілактиці зараження коронавірусом, тому що при акті кашлю, чханні відбувається утворення аерозолів, що складаються із дрібних крапель слини, мікроорганізмів і вірусів. Аерозолі затримуються в приміщенні до 30 хвилин і поширюються на відстань до двох метрів.

Прибирання необхідно проводити не менше двох разів на день з використанням дезінфекційних, або миюче-дезінфекційних засобів. Під час

прибирання знезаражують меблі, обладнання, крани і раковини, дверні ручки, підлогу. Знезараження проводять дворазовим протиранням або зрошенням з наступним протиранням ганчір’ям, зволоженим дезінфікуючим розчином. Знезараженню підлягають також подвір’я, сміттєзбірники, дворові туалети.

Засоби індивідуального захисту працюючих

Для проведення дезінфекції необхідно мати респіратори класу РБРЗ, РБРЗ або медичну маску N 95, захисні герметичні окуляри, одноразовий водостійкий халат з довгими рукавами або комбінезон з прорезиновим фартухом, шапочку, 2 пари одноразових рукавиць.

Порядок надягання засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, респіратор, захисні окуляри, резинові рукавиці.

Порядок зняття засобів індивідуального захисту: резинові рукавиці, халат, захисні окуляри, респіратор, резинові рукавиці. Після кожного етапу зняття засобів захисту проводиться миття і дезінфекція рук.

Використані засоби індивідуального захисту необхідно знезаражувати та утилізовувати. У тих випадках, коли знезараження проводиться автоклавуванням, кип'ятінням, або в дезкамері, знятий одяг поміщають відповідно в баки, бікси або мішки, попередньо змочені в дезрозчині.

Після зняття захисного костюма руки оброблюють 70% спиртом та ретельно миють у теплій воді з милом. Рекомендується прийняти душ.

Захисний одяг після кожного застосування знезаражують автоклавуванням (1 агм., ЗО хв.), замочують у 3% розчині хлораміну протягом 2-х годин, кип'ятять у 2% розчині соди (ЗО хв.).

Засоби для проведення дезінфекції

Для дезінфекції необхідно використовувати дезінфекційні установки, мото та ранцеві оприскувачі, відра, ганчір’я, швабри, тощо. Після використання прибиральний інвентар знезаражують в розчині дезінфектантів, після чого ганчір’я прополіскують і сушать.                                                                              Європейський центр профілактики та

контролю захворювань рекомендує для дезінфекції поверхонь у немедичних установах, де можливе інфікування СОУШ-19, після попереднього їх очищення нейтральним мийним засобом, використовувати розчин з 0,2% гіпохлориту натрію. Розведіть його у пропорції 1:25 із використанням гіпохлориту натрію з початковою концентрацією 5% (0,4 л гіпохлориту натрію на 10 літрів води). Для поверхонь, які можуть бути пошкоджені гіпохлоритом натрію, необхідно застосовувати етанол із концентрацією 70%, після їх очищення нейтральним мийним засобом.

Дезінфекцію приміщень (підлога, стіни), простими дерев’яними меблями, проводять зрошуванням розчином гіпохлориту натрію в-*> концентрации 0,2% по активному хлору із розрахунку 300—500 мл/м" при експозиції 1 год. По закінчення дезінфекції приміщення обов’язково провітрюють.

Дії дезінфекційної бригади

Дезінфекційні бригади формуються із добровольців, волонтерів, місцевих медичних працівників, тощо. До їх складу 3-4 чоловіки (склад може змінюватись залежно від ситуації). Дезінфекційна бригада повинна бути оснащена усім необхідним для проведення заключної дезінфекції у місцях перебування великого скупчення людей або хворого з підозрою на СОУШ-19 (після його госпіталізації з місця проживання та імовірного перебування: магазин, клуб, сільська рада, автостанція, школа,тощо ) у максимально короткий термін (спеціальним захисним одягом, дезінфекційною апаратурою, дезінфекційними засобами, ємностями для їх приготування, цератовими або пластиковими мішками та інше).

Передбачається такий порядок проведення заключної дезинфекції:

  • одягнення захисного одягу необхідно проводити перед приміщенням де буде проводитись заключна дезінфекція;
  • апаратуру та необхідні дезінфекційні розчини готують також за межами приміщення, де буде проводитись заключна дезінфекція. У приміщеннях, де буде проводитись дезінфекція, необхідно закрити вікна та двері;
  • щедро зрошуючи дезінфекційним розчином шлях поперед себе (починаючи з вхідних дверей), до приміщення входять дезінфектори. Один дезінфектор залишається зовні для приготування додаткової кількості дезінфекційних розчинів;
  • знезараження стін, меблів, побутових предметів, посуду, білизни, санітарно- побутових установок та інше, проводять з використанням дезінфекційних засобів, передбачених діючими інструкціями методом протирання:
  • знезараженню підлягають також подвір'я, сміттєзбірники, дворові туалети для чого використовують сухе вапно з розрахунку 1 кг на кв.м., 1% хлорновапняне молоко;
  • по закінченні роботи, захисний одяг замочується у дезінфекційному розчині та у прогумованих мішках направляється на дезінфекцію;

Керівникам підприємств необхідно:

® Проводити роз’яснювальную роботу з персоналом щодо індивідуальних засобів профілактики та реагування на виявлення симптомів захворювання на гострі респіраторні вірусні інфекції серед працівників.

  • Не допускати працівників, які мають ознаки респіраторних захворювань до роботи та обслуговування населення.
  • Роздрукувати або оновити інформаційні постери з профілактики інфікування і поширення коронавірусу із заходами зниження ризику

інфікування (техніка миття рук, обробка рук спиртовмісними антисептиками).

Забезпечити наявність рідких миючих засобів, одноразових паперових рушників, спиртовмістних антисептичних засобів в місцях відпочинку персоналу, сфер обслуговування, закладах освіти та культури.

Забезпечити наявність засобів індивідуального захисту (медична маска) для кожного працівника, який виходить на маршрут або працює в зонах контакту з розрахунку 1 маска на 3 години роботи. Для утилізації одноразових масок повинні бути передбачені спеціальні урни.

Заклади торгівлі, культури, освіти та підприємства всіх форм власності повинні бути забезпечені настінними диспенсерами з антисептиками для рук. В приміщеннях повинні проводитися регулярні провітрювання. Проводити 4- х разове протирання дезінфекуючим засобом столів, телефонів, клавіатур, підвіконь, дверних ручок.

Проводити 2 разове вологе прибирання приміщень із застосуванням вищевказаних дезінфікуючих середників.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь