У Тиманівці один сірник завдав шкоди на 5 гектарів

Дата: 10.04.2020 11:54
Кількість переглядів: 1698

Кожного року з настанням сезонних польових робіт українські села та містечка поглинає суцільний дим. Причиною диму є наші українські дбайливі господарі, які на весні спалюють на своїх городах, полях та присадибних ділянках усе бадилля, бур’яни, листя, траву, дрібне сміття та інші відходи.

Окрім безпосередньої загрози для здоров’я людини, спалювання листя і сухої трави призводить до такої екологічної шкоди як руйнація ґрунтового шару. Вогонь знищує комах, маленьких тварин, рослини, які утворюють гумус – родючий шар землі.  

Та найбільше турбує те, що такі стихійні весняні підпали можуть призвести до виникнення лісових пожеж, загорань будинків, адже у вітряну погоду вогонь дуже швидко може переміститися з полів, пасовищ та господарських угідь до лісових насаджень, перетворившись на справжнє стихійне лихо. За три місяці поточного року у Вінницькій області зареєстрували 489 пожеж в екосистемах області, під час яких «пекельному жару» було піддано понад 510 га землі.

6-7 квітня «гаряче» було у лісі на території села Тиманівка. Два дні підрозділи тульчинських та кирнасівських рятувальників ліквідовували пожежу, яка почалася з трави і перекинулась у ліс. У локалізації пожежі задіяно 14 чоловік особового складу ДСНС, які боролися з вогнем спільно з лісівниками. На щастя, не було сильного вітру і вогонь не потрапив на верхівки дерев. Загалом під полум’ям обгоріло 2 га поля та пошкоджено 3 га лісових насаджень. Цей прикрий випадок став ще одним випробуванням для всіх, хто рятував ліс. Такі події розвиваються дуже стрімко. Тут важливо не спізнитися ні на хвилину. Але із пожежею рятівники впоралися. Більшість обгорілих дерев – хвойні. На жаль, після таких пожеж врятувати їх вже неможливо. Треба буде проводити відновлювальні роботи і насаджувати нові культури.

Фото без опису

На краю села Тиманівка помітні наслідки лиха – знизу вигорілі чорні стовбури дерев і сіро-чорний попіл на землі. У повітрі міцний запах багаття. Подекуди ще тліють опалі гілки і пеньки. Однак відкритого вогню вже немає. Довкола обгорілої території вирито траншеї – щоб вогонь не поширювався.

Лісові пожежі – лихо, яке останніми тижнями наносить нашій землі значних втрат. На сьогодні підприємствами лісової галузі вже ліквідовано 613 лісових пожеж, які охопили площу понад 1100 га, що втричі більше за показники відповідного періоду минулого року. Про це повідомляє Голова Державного агентства лісових ресурсів України Андрій Заблоцький.

Кожен акт підпалу – це злочин проти природи, за який передбачена адміністративна, а в деяких випадках - кримінальна відповідальність.

8 квітня Кабінет міністрів підтримав проєкт закону про внесення змін до Адміністративного кодексу України про збільшення штрафів за підпал сухої рослинності. Таким чином уряд підтримав пропозицію Львівської обласної адміністрації, а саме підвищити штрафи за самовільне спалювання сухої рослинності від 42 тисяч гривень для звичайних людей та від 84 тисячі для посадовців, найбільший штраф для керівників – 102 тисячі гривень; дозволити складати протоколи і штрафувати палія на місці представникам ДСНС, поліції, спеціально уповноваженим від виконкому місцевих рад. На сьогодні штраф за підпал сухої рослинності становить від 170 до 340 гривень.

З метою недопущення даних пожеж, закликаємо жителів громади припинити випалювати будь-яку суху рослинність. Не спопеляйте землю! Ми закликаємо кожного українця стати на перешкоді спалювання рослинних залишків і лісосмуг.  

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь