ПОПЕРЕДЖЕННЯ ОТРУЄННЯ БДЖІЛ

Дата: 05.05.2020 15:20
Кількість переглядів: 472

Фото без описуУ Вінницькій області останнім часом гостро стало питання ураження медоносних бджіл внаслідок порушення суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері поводження із засобами захисту рослин.

Нагадую, що дотримання вимог Закону України «Про бджільництво», Закону України «Про захист рослин», Інструкції щодо попередження та ліквідації хвороб та отруєнь бджіл, Державних санітарних правил «Транспортування, зберігання та застосування пестицидів у народному господарстві» ДСанПіН 8.8.1.2.001-98, інших нормативно-правових актів дозволяє уникнути цих негативних явищ. Необхідно врахувати, що в період застосування пестицидів на полях, де відсутні медоноси, в радіусі 10 км можуть перебувати квітучі дикорослі рослини (різнотрав’я, акації, липи тощо) до яких можуть перелітати бджоли через поля, які обробляються. В цей час активно використовують пестициди, особливо за допомогою авіації.

Основними елементами профілактики отруєння бджіл є:

-інформування бджолярів, пасіки яких знаходяться на відстані до десяти кілометрів від оброблювальних сільськогосподарських угідь, не пізніше, ніж за три доби до початку обробки рослин пестицидами через засоби масової інформації. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату. Рекомендується також інформувати відповідні міські, сільські та селищні ради, місцеві ОТГ.

Доцільно інформувати жителів населених пунктів, прилеглих до полів, які будуть оброблятись пестицидами, про проведення даних видів робіт шляхом розміщення оголошень на дошках об’яв у громадських місцях (біля магазинів, зупинок транспорту тощо);

-встановлення попереджувальних написів у радіусі 200м від меж ділянок, що обробляються у період проведення робіт;

- -обробка угідь пестицидами у ранкові або вечірні(нічні) години у період відсутності льоту бджіл;

-недопущення обробки квітучих медоносів під час масового льоту бджіл;

-асортимент, сфера застосування пестицидів, норми, кратність обробок повинні відповідати «Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні»

-до роботи з пестицидами допускаються особи,що пройшли медичний огляд, спеціальну підготовку та мають відповідні посвідчення, допуск та наряд на виконання робіт з пестицидами.

Важливим механізмом попередження негативних явищ при роботі з пестицидами є комунікація між господарником та населенням щодо вирішення усіх проблемних питань.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь