Митці Спілки народних майстрів України завітали у Тульчин

Дата: 02.09.2020 11:54
Кількість переглядів: 789

1 вересня у Тульчинському краєзнавчому музеї відбулася зустріч міського голови Валерія Весняного з представниками ГО "Козацької левади" та митцями Спілки народних майстрів України: 

Євгеном Шевченко - Головою Спілки народних майстрів України, Заслуженим діячем мистецтв України, головою координаційної ради національних творчих спілок України;
Сергієм Тодорчуком – гончарем із Богуслава;
Андрієм Каменецьким - заслуженим майстром народної творчості України, майстер художньої обробки деревини з Чернігова;
Леонідом Нагірняком - заслуженим майстром народної творчості України,  майстер художньої кераміки з Ірпіні.

Саме ці люди стояли біля першоджерел, на етапі формування громадської організації.

Перші симпозіуми були саме за їх  участі. Майстри різали дерев'яні скульптури, оздоблювали будиночки рельєфами, виготовляли посуд. Ними був створений знаменитий дерев'яний Світовид - один з символів Левади. А з 2013-го пленери вже стали художньо-графічними і народилась "Подільська вольниця".
5 серпня 2020 р. уже в історії "Козацької левади" і в історії культурного життя Тульчина та України. 15 років - скромний ювілей, але за час свого існування громадська організація провела безліч заходів, на які приїздять люди з усієї України. Особливу увагу приділяли організації і проведенню Міжнародних художньо-графічних пленерів, яких відбулось вже шість, а також чотири пленери Спілки народних майстрів. 
Цьогоріч через карантинні заходи пленер провести не вийшло, але виникла ідея зробити звітну виставку творів з колекції музею просто неба "Козацька левада" і її втілено в життя за чотири дні. У побудові експозиції і організації урочистого заходу та його неофіційної частини взяла участь ініціативна група тульчинських, ладижинських митців, наукових співробітників Тульчинського краєзнавчого музею та місцевих підприємців. Загалом, художників-живописців, графіків, скульпторів, керамістів з України, Європи, Китаю працювало на "Козацькій леваді" більше ста осіб.
Ядро експозиції склали твори із колекції, з пленерного доробку, взятого з безпосередньої роботи в творчій групі майстрами. Тому серед закінчених картин є роботи, представлені без рам, багато етюдів. "Подільська вольниця" - пленер і Поділля давало потужний старт і основу для створення художниками картин, фундаментальних, продуманих творів, які щороку експонуються на звітних виставках в залі Національної академії мистецтв України в Києві. Картини, створені на крайньому пленері "Реквієм" 2019р., зараз знаходиться саме в Тульчинському краєзнавчому музеї.
Родзинкою виставки в Тульчині є твори відомого митця із Мукачева, Народного художника України, академіка - Золтана Мічки, який любив подільську землю, був учасником Немирівських міжнародних пленерів. І - Костянтина Могилевського - майстра з Києва, організатора відомих пленерів в Ірпіні. У експозиції є також твори закордонних майстрів: з Литви, Китаю, Польші та Словаччини. 
Всеукраїнська Спілка народних майстрів нагородила дипломами за підтримку мистецьких проектів і високий професіоналізм Валерія Весняного, Михайла Довганя та Юрія Хмелевського.

Виставка триватиме до 5 жовтня 2020 року.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь