100 - річчя Української революції 1917-1921 років

Дата: 22.02.2018 16:48
Кількість переглядів: 735

Фото без опису

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фото без опису

 

Вояки  УНР – наші земляки

       У 2018  році  виповнюється 100 років  від початку діяльності Уряду УНР та української армії. І хоча М. Грушевський в своєму знаменитому ІУ Універсалі опирався лише на міліцію, а Українська Центральна Рада відкидала необхідність створення в Україні регулярної армії, відстоюючи принцип формування Збройних Сил на міліційній основі, патріотично налаштовані вояки формували військові загони для боротьби за незалежність України.

 "…Не всякий має дійсну здатність до справ розвідочно-розшукних; бо це є теж дар Божий — талант, який можна розвивати і довершати, але ні в якім разі не можна його вкоренити в чоловіка, який не народився з цим талантом; не можна вже на підставі того, як не можна по волі стати художником, поетом або скульптором.

 Отже, коли хто не почуває в собі того святого вогню, про який зазначено вище, то будь він з найвищою освітою і значним службовим стажем, він не може бути корисним для розвідочно-розшукної організації і йому не місце в рядах тієї сім'ї, яка ідейно і безоглядно віддана любимій праці своїй".

Начальник Інформбюро Генштабу Армії УНР полковник М. Красовський.

 

Кузьмінський Олександр Хомич (1884 – 1975)

        Фото без опису Одним із таких патріотів є наш земляк Кузьмінський  Олександр Хомич – генерал-хорунжий  Української Армії. Народився в м. Тульчині 30 серпня Фото без опису 1884 року. Родина походила  із міщан. Закінчив Тульчинське духовне училище, Одеське  піхотне юнкерське училище (1908 рік), служив підпоручиком у 75-му піхотному Севастопольському полку (Гайсин), у складі якого брав участь у Першій світовій війні. У 1917 році закінчив один курс Військової академії Генерального штабу. Останнє звання у російській армії – капітан. З 4.12. 1917 року – начальник штабу 64 –ї Української дивізії.

З 2.04.1918 року – у резерві старшин Генерального штабу військ Центральної Ради. З 20.04.1918 року – молодший ад’ютант штабу 2-го Подільського корпусу Армії УНР.

         18 листопада 1918 року після початку антигетьманського повстання, 2-й Подільський корпус на чолі з генералом Петром Єрошевичем перейшов на бік Директорії. Фактично цей крок зіграв вирішальну роль у боротьбі Директорії проти гетьмана Скоропадського. Спираючись на Вінницю – штаб Єрошевича, війська Директорії почали активний наступ на Київ. У розпорядження повстанських частин зі складів Подільського корпусу було надіслано велику кількість зброї, обмундирування та іншого військового майна. Крім того, генерал Єрошевич сформував кілька артилерійських батарей і піхотних частин, які були спрямовані на підтримку Осадчого корпусу військ Директорії. Зокрема, завдяки гарматам, відправленим 2-м Подільським корпусом, вдалось повністю укомплектувати артилерію січових стрільців – ударну силу Осадчого корпусу.

       Фото без описуЗ 30.05. 1918 року – штаб-старшина оперативного відділу військ Директорії. З 30.07.1919 року – помічник начальника оперативного відділу штабу Дієвої армії УНР.

       Генерал-хорунжий Кузьмінський Олександр Хомич з кінця 1919 року по серпень 1920 року очолював Розвідувальну управу Генерального штабу Збройних Сил УНР, а з  1921 року – розвідувальний відділ Партизанського Повстанського Штабу Державного Центру УНР в екзилі.

      Станом на 04.08.1920 року – булавний старшина  3-го генерал-квартирмейстерства Генерального штабу УНР. Підполковник армії УНР (генерал-хорунжий в еміграції) відповідав за розвідувальну 

роботу Партизансько-Повстанського Штабу 2-го відділу куди входила (розвідка та контррозвідка).

      Розвідувальна діяльність  Генерального Штабу УНР в умовах еміграції була спрямована передусім на здобуття різнопланової інформації про дислоковані в Україні сили Червоної армії, органи державної безпеки УСРР, стан охорони державного кордону, політичну й економічну ситуацію в країні. Відбувалося вивчення території України як майбутнього театру збройного повстання.

      У 1939 році виїхав до Австрії. У 1951 році емігрував до Канади. Помер у Торонто у 1975 році.

      Син генерала Олександра Кузьмінського – Олександр Олександрович навчався у Львівській гімназії та університеті, був командиром батареї під Бродами, вступив в УПА – загинув у 1947 році, оточений комуністами в Західних Карпатах. Він і його побратими висадили себе в повітря, щоб не дістатися живими до рук ворога.

Фото без опису        Свенціцький Олександр Миколайович (30 серпня 1891р.- ?) – підполковник армії УНР. Народився в м. Тульчині Брацлавського повіту Подільської губернії. Закінчив  Кам’янець-Подільську духовну семінарію, Одеське військове училище (1 червня 1915 року), служив у 33-му запасному полку. З вересня 1915 року – на фронті у складі 9-го Фінляндського стрілецького полку. Під час Першої світової війни був двічі поранений. З липня 1917 року – штабс-капітан.

       1 травня 1918 року закінчив інструкторську школу старшин, служив у 8-му пішому Подільському та 9-му пішому Вінницькому полках, у подальшому – у 2-му навчальному запасному курені Армії Української держави, згодом – Дієвої армії УНР. З червня 1919 року – у Коші охорони Республіканського ладу. У грудні 1919 року був інтернований польською владою. З початку червня 1920 року – командир сотні в Охороні Головного Отамана УНР.  Подальша доля невідома.

      Короткі  біографічно-статистичні довідки про наших  земляків, але  той, хто знає цей важкий поступ за  Незалежну Україну, той зрозуміє, що на плаху було покладено все життя, заради нас з вами.  От і сьогодні наша країна в черговий раз  дає відсіч ворогу, який навіть поняття не має, що таке  національна гордість, свобода, любов до свого народу, родини, землі.

Боротьба продовжується, Україна утверджує себе на світовій арені, а історія вкотре  показує нам, що героїв нам не бракує, а наше маленьке містечко Тульчин стає частиною великої української історії за вільну, про європейську  Україну.

 Література:

    Тинченко Я. Ю. Офіцерський корпус Армії Української Народної Республіки (1917—1921).Книга I. — К. :Темпора, 2007. 

     В.С. Сидюк. Національні спецслужби в період української революції 1917-1921 рр.

Заступник директора Тульчинського краєзнавчого музею з питань наукової  роботи   Лукашенко С.І.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь