Кость Широцький – мистецтвознавець, фольклорист, краєзнавець Поділля.

Дата: 09.06.2021 09:10
Кількість переглядів: 1005

7 червня виповнилося 135 років від дня народження українського вченого Костя Широцького. Фото без опису

Кость Віталійович Широцький народився в с. Вільшанка Подільської губернії (нині Кіровоградська область). Частину свого життя провів у селі Білоусівці  Тульчинського району, був ініціатором і безпосереднім учасником розпису Білоусівської церкви влітку

1914 року. Він організував групу київських художників, які в унікальному стилі розписали інтер`єр місцевого храму з використанням етнічних мотивів традиційного народного мистецтва. В селі він зібрав цінний матеріал для великого нарису «Подольские колядки и щедривки».

Суботнього дня 13 вересня 1919 року в будинку батька в с. Білоусівка на 33-році життя Кость Широцький помер.

Наукові інтереси Костя Віталійовича охоплюють дослідження регіональної історії, краєзнавства, історії декоративного й сакрального мистецтва, етнографії, фольклору, друкарства, гончарства, малярства, археології, церковної та світської архітектури, народних звичаїв та обрядів, художньої творчості Тараса Григоровича Шевченка. Також брав участь у громадсько-просвітницькій роботі, був членом багатьох організацій, товариств, партій, викладав у трьох університетах, публікував праці, розвідки, статті та рецензії практично у всіх найвідоміших часописах.

Наш земляк встиг залишити по собі достойну спадщину: це 237 праць (частина з яких і досі не надрукована), що були написані протягом всього лише 15 років наукової діяльності.

Вшановуючи пам'ять видатного земляка, Костя Широцького,  працівниками культури Тульчинської ТГ  було покладено квіти до меморіальної дошки в  в м. Тульчині.  В Туристично – інформаційному центрі  КЗ «Публічна  бібліотека Тульчинської міської ради Вінницької області»  для  читачів пропонується викладка літератури та підготовлено  історичний екскурс «Кость Широцький – мистецтвознавець, фольклорист, краєзнавець Поділля».

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь