До 1 січня 2025 року всі власники або спадкоємці земельних ділянок (паїв) повинні оформити право власності на свої земельні ділянки

Дата: 10.12.2021 08:19
Кількість переглядів: 539

Фото без описуВІДДІЛ ТУЛЬЧИНСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ ІНФОРМУЄ:  До 1 січня 2025 року всі власники або спадкоємці земельних ділянок (паїв) повинні оформити право власності на свої земельні ділянки.

Ця вимога обумовлена статтею 13 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». 
У законі йдеться про те, що якщо власник земельної частки (паю) чи його спадкоємець не оформить право власності на земельну ділянку до 1 січня 2025 року, то він буде вважатися таким, що відмовився від отримання земельної ділянки.

Така земельна ділянка буде визнана безхазяйною і буде передана в комунальну власність територіальної громади, на території якої вона розташована. Така земельна ділянка (пай) за рішенням суду передаватиметься у комунальну
власність територіальної громади, на території якої вона розташована, у порядку визнання майна безхазяйним. Протягом семи років з дня державної реєстрації права комунальної власності на таку земельну ділянку забороняється передача її у приватну власність.

Право на земельну ділянку (пай) засвідчується сертифікатом. Його власник має право володіти та користуватися своїм паєм. Так як сертифікат засвідчує лише право його власника на отримання земельної ділянки (а не право на саму ділянку), то цей документ не визначає меж земельної ділянки, а вказує лише його площу в умовних кадастрових гектарах і вартість. 

Яким чином оформити право власності на земельну ділянку (пай):
•    звернутися до відповідної селищної, міської ради із письмовим клопотанням про передачу у власність відповідної земельної ділянки та надання дозволу на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). До заяви необхідно додати: копію сертифікату на земельну частку (пай).
•    після отримання рішення селищної, міської ради необхідно звернутися до землевпорядної організації та укласти договір на розробку проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).
•    за результатами розробки вказаної проектної документації потрібно зареєструвати земельну ділянку в Державному земельному кадастрі (ДЗК) з присвоєнням їй кадастрового номеру. За результатами реєстрації видається Витяг з Державного земельного кадастру.
•    після того, як особа отримала Витяг з Державного земельного кадастру, необхідно звернутися до відповідної  селищної, міської ради для затвердження проектної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) для оформлення земельної ділянки у власність;
•    з рішенням про затвердження проектної документації необхідно звернутись до державного реєстратора та здійснити реєстрацію права власності на земельну ділянку. За результатами реєстрації отримати Витяг про державну реєстрації права власності на нерухоме майно, а саме земельну ділянку (пай).

Тільки після того, як право власності буде внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, особа  стає повноправним власником земельної ділянки.
Інформаційну виписку про право власності з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно можна отримати у державного реєстратора або, при необхідності, самостійно через Кабінет електронних сервісів Міністерства юстиції України. За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236; E-mail: tulchynske@legalaid.vn.ua
Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

Правову допомогу також можна отримати за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
- у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога»  https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи  БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
- написавши на електронну пошту  Томашпільського місцевого центру tomashpil.vinnitsya@legalaid.vn.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь