До тероборони не братимуть солдатів молодших за 35 років

Дата: 11.01.2022 12:02
Кількість переглядів: 725

Фото без описуДля кандидатів на службу за контрактом на посадах сержантів та солдатів у підрозділах територіальної оборони встановлено вікове обмеження – не менше 35 років. Водночас для офіцерів не має жодних вікових обмежень.

Про це повідомив командир вінницької бригади територіальної оборони в інтерв'ю Інформаційній агенції Міністерства оборони України «АрміяInform».

Він розповів, що підписати контракт із підрозділом територіальної оборони можуть лише люди з досвідом військової служби. Це або офіцери, або солдати чи сержанти. У випадку із солдатсько-сержантським складом є ще й вікове обмеження – 35+.

«Що стосується офіцерів – ми не маємо жодних вікових обмежень. Простіше кажучи, 25-річний хлопець, який закінчив військову кафедру і має звання молодшого лейтенанта, має право претендувати на певні посади. Перелік документів — зовсім нескладний. Це – типовий набір, більшість претендентів їх готують за один день, тим паче у ТЦК зазвичай вже є певні документи, якщо людина служила за контрактом. Це: паспорт, ідентифікаційний код, копія документів про освіту, про службу, довідка від психіатра, з нарко та тубдиспансера, довідка з МВС, що засвідчує несудимість… Головним каменем спотикання стає ВЛК. На жаль, очікуване «придатний» в особовій справі вдається побачити не усім. Якщо потенційні контрактники (які мають досвід військової служби) віком до 40 років проходять комісію на місцях, то старші – лише у Військово-медичному клінічному центрі [військовому госпіталі]. Цивільним людям, навіть якщо вони дотично мають відношення до армії, до прикладу, займаються волонтерською діяльністю, чи мають рідних у війську, можемо запропонувати лише «резерв». Солдатів, сержантів призначаємо своїм наказом. Офіцерів до «майора» включно призначають в оперативному командуванні, ми попередньо готуємо подання. Офіцерів зі званням «підполковник» та вище призначають вже в Генеральному Штабі», - зазначив Юрій Парадюк.

Якщо ж потенційний військовослужбовець відповідає за віком та спеціальністю – це теж лише половина успіху. Потрібно ще пройти співбесіду. Як пояснює підполковник Парадюк, важливо побачити в очах людини бажання служити.

«Трапляється, що приходить людина і з порогу зухвало запитує: «А що ви можете запропонувати? А які у вас тарифні розряди?» Все ж спочатку варто «запропонувати» себе. А є й такі, які чесно зізнаються, що знають не усе, проте вони настільки горять справою, мотивацією захищати саме свій дім і бажають вчитись, що розумієш – це достойний воїн територіальної оборони.

Насправді підрозділи ТрО не варто розглядати як кар’єрний зріст, вони – про інше, про бажання убезпечити свою громаду. Якщо говорити про структуру, можна сказати, що вони наближені до натовських стандартів, де у бригаді може бути 1-2 підполковники, кілька майорів, а решта – капітани, старлеї… Бо у нас чомусь звикли до інших зірок», - повідомив командир бригади тероборони Вінниччини.

Нагадаємо, що поряд із військовими частинами Сил територіальної оборони Збройних Сил України, згідно з законом про основи нацспротиву існуватимуть також добровольчі формування територіальних громад, куди братимуть вже без досвіду служби. Охочі вступити у ці загони підписуватимуть контракт добровольця, не входитимуть до складу Збройних Сил та не вважатимуться військовослужбовцями.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь