До уваги мешканців громади!

Дата: 05.09.2022 15:32
Кількість переглядів: 224

Фото без описуОпалювальний сезон цього року може стати складнішим викликом ніж зазвичай для жителів України в цілому та нашої громади зокрема. Рівень готовності до зимового періоду закладів та установ нашої громади складає фактично 100 відсотків за умови стабільності газо- та електропостачання.
З огляду на ймовірність пошкодження об’єктів інфраструктури існує необхідність передбачити альтернативні варіанти опалення та вжити усі доступні заходи для енерго- та теплозбереження.

Підготовка до опалювального періоду систем освіти, медицини, соціальної сфери на випадок надзвичайної ситуації здійснюється відповідними відділами Тульчинської міської ради.
Мешканці багатоповерхових будинків повинні подбати не лише про утеплення житлових приміщень у яких безпосередньо проживають але і про підготовку горищ, технічних та підвальних будинкових приміщень до зимового
періоду.

Необхідно провести роботи по утепленню вищезазначених приміщень для уникнення промерзання мереж водопостачання – засклити, ущільнити плівкою або іншим доступним матеріалом вікна, незаймистими утеплювачами відкриті ділянки трубопроводів та за можливості облаштувати пункти обігріву у вільних приміщеннях із дотриманням протипожежних вимог.

На випадок надзвичайних ситуацій в період опалювального сезону до приходу холодів потрібно мати запас теплого спіднього та верхнього одягу, шапок, рукавиць, шарфів, пледів, може стати у нагоді туристичний килимок та спальний мішок. Також не зайвими будуть різноманітні обігрівачі, свічки та на випадок перебоїв із електропостачанням ліхтарики та елементи живлення, джерела безперебійного живлення та електрогенератори.

Слід мати й запаси харчів, які можна споживати без додаткового приготування або які не потребують багато часу та води (різноманітні консерви).

Варто мати й цупку плівку якою можна буде швидко заклеїти вікна й запобігти швидкому охолодженню приміщення.
Окрему увагу слід приділити системам опалення (у тому числі на комбінованих видах палива) із примусовою циркуляцією теплоносія та подбати про автономні джерела електроживлення на випадок перебоїв централізованого електропостачання так як їх експлуатація без належної циркуляції призводить до перегріву носія, зростання тиску та є вибухонебезпечною. 

З настанням похолодання багато людей використовують для обігріву своїх помешкань електроприлади. Через порушення правил пожежної безпеки при їх неправильній експлуатації часто виникають пожежі які призводять до загибелі людей та втрати житла і майна.
Основні рекомендації щодо безпечного користування приладами електроопалення:
1) не слід застосовувати для обігріву приміщень не сертифіковані та саморобні нагрівальні прилади;
2) електрообігрівач не можна ставити біля фіранок або меблів – відстань від пристрою до горючих матеріалів має становити не менше 0.25 м;
3) заборонено встановлювати нагрівальні прилади на підставки з легкозаймистих матеріалів;
4) не можна розташовувати прилади обігріву безпосередньо під розеткою, а також на шляхах евакуації людей;
5) перед увімкненням обігрівального пристрою треба переконатись, що він не має механічних ушкоджень;
6) не варто вмикати одночасно декілька потужних електроприладів у подовжувач, адже електромережа може не витримати перевантаження;
7) слід обмежити доступ дітей до нагрівальних приладів;
8) забороняється використовувати електрообігрівальні прилади не призначені для цього для сушіння одягу та інших матеріалів;
9) не слід пропускати провід від обігрівача під килимом – це може призвести до його перегрівання та перетирання яке важко вчасно виявити, що тягне за собою небезпечні наслідки;
10) треба регулярно очищати нагрівачі від пилу й сміття, адже сторонні предмети можуть спалахнути;
11) не можна залишати ввімкненими електрообігрівальні пристрої без нагляду.

При використанні побутових електроприладів потрібно обов’язково брати до уваги відповідність потужності яку вони споживають стану та пропускній спроможності наявної електромережі перевантаження якої може призвести до виникнення пожежі, виходу із ладу самої мережі та залишення без електропостачання усіх споживачів електроенергії яким вона постачається спільною мережею.

Для запобігання перевантаження електричних мереж уникайте одночасного використання багатьох потужних побутових споживачів електроенергії до яких відносяться усі нагрівачі (електрокаміни, електрочайники, електроплити, бойлери, електрокотли, електричні духові шафи, тощо).

У зимову пору зростає кількість випадків отруєння чадним газом (СО) у зв’язку із чим нагадуємо про необхідність перевірки витяжних та димо- вентиляційних каналів у приміщеннях де використовуються прилади в результаті роботи яких виділяються продукти горіння та зокрема це стосується небезпеки прогріву та роботи автотранспорту із двигунами внутрішнього згорання у зачинених приміщеннях.

Пам’ятайте про власну безпеку та подбайте про безпеку рідних, близьких та оточуючих!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь