ОХОРОНА ПРАЦІ В ІТ СФЕРІ

Дата: 19.09.2022 08:35
Кількість переглядів: 291

Фото без описуПравові засади забезпечення безпеки ІТ спеціаліста під час роботи можуть регулюватися різними законодавчими актами, в залежності від форми їх співпраці з роботодавцем (замовником). У разі коли формою співпраці є трудовий договір або контракт – така співпраця підпадає під дію Закону України про охорону праці від 14.10.92 № 2695-XII. За цим законом роботодавець зобов'язаний створити для працівника умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити додержання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці, у тому числі розробляти інструкції з охорони праці та проводити відповідні інструктажі з працівниками.

Якщо трудовим договором передбачена дистанційна робота – роботодавець несе відповідальність тільки у межах використання таким працівником обладнання та засобів, рекомендованих або наданих роботодавцем. Іншою, більш розповсюдженою, формою співпраці є надання ІТ спеціалістами послуг за угодами цивільно-правового характеру. За таким договором замовник доручає спеціалісту на свій страх і ризик виконати певну роботу у визначені терміни, при цьому контроль за процесом роботи та безпекою спеціаліста, з боку замовника, законодавством не передбачений.

Новою, гібридною, формою співпраці в ІТ сфері є гіг-контракт. Це особлива форма цивільно-правового договору у Дія City — правовому та податковому просторі для IT-компаній в Україні. Спів відносини у межах такого контракту регулюються Законом України Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні від 15.07.2021 №1667-IX, затвердженими з урахуванням його положень внутрішніми документами резидента Дія Сіті та укладеними з гіг-спеціалістами гіг- контрактами". За умови сплати Єдиного соціального внеску спеціаліст є застрахованою особою від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

Розслідування (спеціальні розслідування) нещасних випадків, що трапляються з застрахованими особами, проводяться на підставі Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 17 квітня 2019 р. № 337. Якщо комісією з розслідування (спеціального розслідування) такий випадок буде визнано страховим, тобто пов'язаним з виробництвом на потерпілого буде складено акт за формою Н-1/П. На підставі такого акту працівник, а у разі його смерті члени його родини, набуває прававідшкодування шкоди, заподіяної працівникові внаслідок ушкодження його здоров'я або у разі смерті працівника. Такі виплати здійснюється Фондом соціального страхування України. Як підсумок, хочемо зазначити, що ІТ-сфера не відноситься до галузей з високим рівнем виробничого травматизму та професійної захворюваності. Це можна пояснити тим, що здебільшого у роботі не використовуються потенційно небезпечні машини, механізми або обладнання.

Однак хочемо звернути увагу на те, що виробничі травми трапляються з працівниками різноманітних спеціальностей, з різних причин та за різних обставин. З цієї причини закликаємо усіх дотримуватися правил безпеки на роботі та вдома для збереження власного життя та здоров'я, а також оформлювати трудові відносини у відповідності до чинного законодавства, щоб мати право на соціальний захист.

Страховий експерт з охорони праці Сергій Пашенько.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь