Інвестиції в охорону праці – це інвестиції в життя людини

Дата: 17.10.2022 16:12
Кількість переглядів: 251

Одним із головних напрямів роботи Фонду соціального страхування України у є профілактична робота щодо запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням та іншим випадкам загрози здоров`ю застрахованих осіб, викликаних умовами праці.
Людина не може працювати продуктивно і якісно, якщо не почувається на роботі комфортно та безпечно. Перша умова якоюсь мірою залежить і від самого працівника, а другу – повинен гарантувати роботодавець. Успіху у справі можна досягти, коли інтереси та обов'язки обох сторін будуть співпадати. 

Статтею 43 Конституції України визначено: «Кожен громадянин України має право на належні, безпечні і здорові умови праці». Тому обов'язок кожного роботодавця – забезпечити це право своїм працівникам, а обов'язок кожного працівника – не чекати, коли йому таке право нададуть, а користуватися ним в повній мірі.

Життя та здоров’я громадян – основна цінність держави. Більшу частину свого життя людина перебуває на роботі. Тому надважливим завданням є створення безпечних, сприятливих та здорових умов праці, за які відповідає роботодавець.Однак не завжди він виконує вимоги законодавства з різних причин, чим порушує права робітників на безпечну працю.Відтак, підвищення рівня безпеки праці можливо досягти шляхом проведення профілактичних заходів, розроблення та впровадження у діюче виробництво інноваційних технологій, нових видів засобів індивідуального та колективного захисту; відновлення та модернізації медичних служб на виробництві, підвищення рівня культури безпеки праці та іншого. 

Пропагуючи безпечну працю, найперше, роботодавці та працівники повинні формувати відповідальне ставлення до особистої безпеки.

Це і є одне із головних завдань Фонду соціального страхування України - проведення профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням та усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці.

Оскільки будь-яке розслідування нещасного випадку проходить з метою встановити причини настання даного нещасного випадку та розробити такі заходи які б у майбутньому унеможливлювали настання подібних нещасних випадків Фонд соціального страхування України акцентує увагу роботодавців на необхідності якісного проведення інструктажу та навчання з питань охорони праці, залучення працівників до роботи за спеціальністю, здійснення постійного нагляду за роботою, організацію раціонального режиму праці і відпочинку, забезпечення працівників спецодягом, спецвзуттям, засобами індивідуального захисту, виконання правил експлуатації обладнання.

А ще - забезпечувати дотримання вимог охорони праці на виробництві, належно утримувати територію підприємств, установ та організацій, та пам’ятати, що життям та здоров’ям працівників нехтувати недопустимо.

Роботодавці повинні усвідомити, що наймаючи робітників і використовуючи їхню працю, вони стають відповідальними за їхнє життя і здоров'я, а працівники зобов'язані дотримуватись законодавства з питань охорони праці.

Страховий експерт з охорони праці Сергій Пашенько.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь