Довідка про обставини травми (поранення). Важливі запитання та відповіді.

Дата: 23.03.2023 12:12
Кількість переглядів: 1400

Фото без описуСЕКТОР «ТУЛЬЧИНСЬКЕ БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ» ІНФОРМУЄ: Довідка про обставини травми (поранення). Важливі запитання та відповіді.

На численні запитання військовослужбовців та членів їх родин щодо надання командуванням військової частини довідки військовослужбовцю, що зазнав травми (поранення), інформуємо про примірний порядок та алгоритм дій щодо її отримання:

Отже, довідку про обставини травми бажано отримати до проходження військово-лікарської комісії (далі-ВЛК), бо вона впливатиме на висновок комісії. Якщо військовослужбовець отримав поранення на полі бою, то важливо, щоб це було у висновку зазначено. Так, ВЛК ніколи не пов‘яже поранення з захистом Батьківщини, якщо це не вказано в довідці.

Досить часто трапляється так, що Довідку не встигають надіслати до проходження ВЛК. Однак коли все ж особа її отримає – потрібно звернутися до тієї самої комісії, яку особа проходила без неї, щоб внести зміни. Для такого звернення додаткове направлення не потрібне. Достатньо прийти до комісії з Довідкою з проханням внести зміни до висновку.

Отримати Довідку треба від тієї військової частини, у складі якої військовослужбовець проходив службу, коли отримав поранення. Саме ця частина збиратиме дані для довідки. Потрібно скласти рапорт на свого безпосереднього командира (командира взводу/роти/батальйону). Якщо командир перебуває на передовій – його потрібно надіслати рекомендованим листом на юридичну адресу військової частини.

Що потрібно робити, якщо немає жодної  реакції на рапорт? Необхідно зберегти “корінець”, який свідчить про те, що військовослужбовець звертався до військової частини. Він знадобиться для звернення до суду, до якого військовослужбовець має право звернутися, щоб довідку таки видали. Судова практика, що склалася, у таких випадках переважно позитивна.

Скільки часу потрібно чекати на Довідку? На практиці – до одного місяця з моменту надходження рапорта. Але потрібно зважати на те, що час розслідування обставин отримання травми (поранення) може бути подовжений ще на один місяць.

Військові часто нарікають на те, що під час евакуації губиться “Форма 100” – первинна медична довідка, де зазначається інформація про пораненого. Але за це не потрібно хвилюватися  – основним документом, який засвідчує стан військовослужбовця, є саме Довідка про обставини травми (поранення). “Форма 100” не є для неї обов‘язковою.

 

З військової частини можуть надіслати Довідку фотографією на телефон, але потрібно зважати на те, що для ВЛК потрібно мати оригінал.

Що стосується виплат. Якщо військовослужбовець перебуває на лікуванні, а довідка затримується, нарахувань коштів може не бути, але вони повернуться після видачі довідки. Якщо так сталося, що виплат все ж немає, то потрібно подавати рапорт на фінансову службу військової частини щодо таких виплат. Якщо це не допомагає – то потрібно звертатися зі скаргою до Департаменту фінансів Міністерства оборони України. Зрештою, можна це оскаржити до суду – судова практика, до слова, позитивна для військовослужбовців в цьому питанні.

 

Як визначається важкість поранень? Важкість поранень можна переглянути у класифікаторі розподілу травм та поранень за ступенем важкості

 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0902-07#Text).

 

За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до сектору «Тульчинське бюро правової допомоги» відділу безоплатної правової допомоги що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; е-mail: tulchynske@legalaid.vn.ua

 

Завідувач сектору

«Тульчинське бюро правової допомоги" РУСЛАН ШВЕЦЬ

 

Правову допомогу також можна отримати за безкоштовним

телефоном системи БПД 0 800-213-103


- у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога»https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи  БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
- написавши на електронну пошту  Томашпільського місцевого центру tomashpil.vinnitsya@legalaid.vn.ua

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь