Концерт-реконструкція «Прилетіла ластівочка» та ексклюзивна прем’єра унікальної нью-йоркської платівки 1922 року - «Щедрика»

Дата: 01.04.2024 11:44
Кількість переглядів: 124

24 березня 2024 року з історичними прем’єрами у Вінниці в театрі імені Садовського відбувся концерт-реконструкція «Прилетіла ластівочка», а також ексклюзивна прем’єра унікальної нью-йоркської платівки 1922 року - «Щедрика».

Вперше у Вінниці експонувалася і була програна на старовинному грамофоні рідкісна платівка 1922 року із найпершим нью-йоркським записом «Щедрика» у виконанні Українського національного хору під орудою Олександра Кошиця.

Раритетну американську платівку, яких в Україні є лише дві, у Вінницю привезла дослідниця Тіна Пересунько. А старовинний грамофон 1912 року для концерту надав відомий вінничанин, власник музею-кавʼярні «Панъ Заваркінъ та синъ» Олександр Абрамчук.

Також, вперше у Вінниці відтворили легендарні пісні, якими хор Олександра Кошиця у 1922 році скорив американців у Карнегі-хол. А мексиканський хіт «Перхура» взагалі став українською прем’єрою — у виконанні хору Українського радіо лунав в Україні вперше за 100 років.

Унікальні твори, сила історії і раритети — розповідаємо все, про те, чим здивував концерт-реконструкція.

Виняткові твори, відтворені за нотами-рукописами часів УНР, приголомшливі історичні факти, перше програвання у Вінниці раритетної американської платівки 1922 року із записом «Щедрика» і виставка з унікальними матеріалами, які дослідниця і популяризаторка історії «Щедрика», засновниця Інституту Леонтовича Тіна Пересунько віднайшла в українських, європейських, американських і канадських архівах.

На історичній та мистецькій події року у Вінниці — концерті-реконструкції «Прилетіла ластівочка» — вінничани відчули себе, ніби у машині часу. Буквально мали змогу доторкнутись до приголомшливої історії понад 100-річної давнини й дізнатись все, що багато років щосили приховували від українців «совєти», стираючи і спотворюючи нашу історичну пам'ять та культурні надбання.

Правда про Симона Петлюру і Миколу Леонтовича, фантастичний світовий тріумф «Щедрика» та «мистецької сотні УНР» — Української республіканської капели і геніального диригента Олександра Кошиця. На концерті-реконструкції «Прилетіла ластівочка» вінничан чекало багато відкриттів та вражаючих паралелей із нинішньою дійсністю.

Глибокий і потужний історичний мистецький проєкт у Вінниці втілили Інститут Леонтовича і його засновниця Тіна Пересунько та агенція OPEN MUSIC PROJECT і організаторка найвідоміших фестивалів Вінниці, заслужена артистка України Ірина Френкель. Медіа-партнером знакової події традиційно виступила RIA та «20 хвилин».

— Цим проєктом музичної реконструкції ми нагадуємо собі і світові історію понад 100-річної боротьби України за незалежність, — відзначає дослідниця і ведуча концерту Тіна Пересунько. — Репертуар української премʼєри хору Кошиця у Карнегі-хол, перше відділення якого ми один в один відтворили у Вінниці, досі актуальний. Чого лиш вартий старовинний український кант «Страшний суд», яким починали тодішній виступ в найпрестижнішій залі Америки. Або ж кант «Почаївській Божій Матері» Леонтовича з його історією протистояння України орді. Чи воєнна колядка «Була вдовойка конець села», у якій співається про матір, що виряджає на війну доньку.

Не розважальні, а — саме такі до мурах і клубка в горлі глибокі музичні твори, які 5 жовтня 1922 року у Нью-Йорку презентували українці американській публіці, своїми серцями відчули й вінничани.

— «Виспівати Волю Україні» — такою була місія капели Олександра Кошиця. «Ми їдемо з тої України, яка в цей страшний час кровію стікає.., щоб показати світу, що в нас інша культура, як в наших ворогів і гнобителів москалів, і що маючи таку культуру, маємо право на самостійне життє», —  це слова диригента Олександра Кошиця, яким понад 100 років, а вони досі актуальні, — звертає увагу Тіна Пересунько. — Як актуальним залишається і «Щедрик» Миколи Леонтовича. Пісня, що стала не лише хітом світового турне капели Кошиця, а й голосом Української Народної Республіки у війні за незалежність від росії. Згодом — символом Різдва Америки й всього світу. На концерті-реконструкції «Щедрик» повернувся додому. До хати господаря — Миколи Леонтовича. Адже саме звідси, з Вінниччини, «Щедрик» полетів у широкий світ. Тут Леонтович написав свій хоровий шедевр, звідси він надіслав рукопис пісні диригенту Кошицю. Звідси українська ластівочка полетіла до Києва, потім до Парижу, перетнула океан і прилетіла до Нью-Йорка. Щоб «Виспівати Волю Україні».

Прем’єра мексиканської «Перхури»

Сюрпризами другого відділення концерту-реконструкції «Прилетіла ластівочка» у Вінниці стали хіти гастролей Українського національного хору країнами Північної й Південної Америки у 1922-1924 роках. Зокрема, вінничани почули запальну американську пісню «О, Сюзанно!» Стівена Фостера в аранжуванні Олександра Кошиця, а легендарна іспаномовна «Перхура» взагалі стала всеукраїнською прем’єрою! У виконанні хору Українського радіо саме у Вінниці пролунала вперше за 100 років.

— Коли після концертів у США унікальний український ансамбль переїхав на гастролі в Мексику, Олександр Кошиць почав писати аранжування мексиканських пісень, зокрема, пісні «Перхура» Мігеля де Техади, «батька мексиканської музики». Слова іспанською хористи вчили прямо в потязі. Презентували пісню перед 40-тисячною публікою на стадіоні Ель Торео. Захоплений концертом однорукий президент Мексики Альваро Обрегон заявив диригенту Кошицю, що вперше у житті шкодує, що не має правої руки, бо не може українцям аплодувати, — ділиться Тіна Пересунько. — Ось це стандарти культурної дипломатії: промотувати в світі не лише свою культуру, а у випадку українців — культуру нації, що бореться за незалежність і міжнародне визнання, а ще й у цій кривавій боротьбі бути відкритими і спраглими до культури інших народів світу.

«Вже воскресла Україна!» Гімн в унікальній редакції

Однією із найсильніших митей концерту-реконструкції у Вінниці став Гімн України «Вже воскресла Україна» в редакції Олександра Кошиця, який повна зала, співала, стоячи.

— Попри те, що імпресаріо заокеанських гастролей Макс Рабінов заборонив українцям співати національний Гімн, Україна звучала у кожній пісні американського турне. А на концерті-реконструкції пречудовий Хор Українського Радіо виконав Гімн України в редакції Кошиця із актуальною на сьогодні назвою — «Вже воскресла Україна»! Саме в такій редакції Українська республіканська капела виконала Гімн України під час своєї світової прем’єри у Станіславові у квітні 1919 року, перед від’їздом до Європи, — зазначає Тіна Пересунько. — Що ж до Вінниці, то саме у театрі, де пройшов наш концерт-реконструкція, у 1914 року гастролював із театром Садовського сам Кошиць — був головним диригентом хору й оркестру театру. У день нашого концерту-реконструкції, я уявляла, як він ходив колись по цій сцені, диригував з оркестрової ями артистами, робив їм зауваження. Сподіваюся, наш концерт йому сподобався, як колись і опера «Галька», яку вони ставили із Садовським на цій сцені. А в певних моментах, хочеться вірити, що душа Кошиця «завмирала від радості».

Подію відвідав голова Тульчинської громади Валерій Весняний. Адже чималий творчий етап Миколи Леонтовича пов'язаний саме з Тульчином, де він викладав музику і спів у єпархіальному жіночому училищі для дочок сільських священиків.

«Знаємо, що ваші старання спрямовані на збереження історичної цінності Тульчина, - звернувся він до Тіни Пересунько. - Те, що ви зробили на американському континенті, досліджуючи творчість Олександра Кошиця і Миколи Леонтовича – неоціненний труд. Дякуємо вам та вашій творчій бригаді, що вдихнули нове життя в музей-квартирник, де колись жив Микола Леонтович».

Валентина КИРИЛЬЧУК

Фото Андрія Кравченка

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь