Як вберегтись від ботулізму? Остерігайтесь в’яленої риби та домашніх консервів

Дата: 03.08.2017 10:45
Кількість переглядів: 780

Фото без опису

Ботулізм – одне з найважчих харчових отруєнь, що забрало вже цього року 6 життів в Україні.

Триває сезон домашніх консервацій, і ми поцікавилися у фахівців, яких правил повинні дотримуватися господині, щоб заготовки на зиму в домашніх умовах були смачними, зберегли вітаміни, і, не дай Боже, не стали отрутою.

– Ботулізм викликає збудник Clostridium botulinum та токсини, що він продукує, - каже головний спеціаліст Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного Управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області Олена Голубовська. -

Вони широко поширені в природі. Вегетативні форми та спори виявляють у кишківнику різних домашніх і диких тварин, водоплавних птахів та риб. Потрапляючи у зовнішнє середовище (грунт, мул озер і річок), спори можуть там довго зберігатися. Практично всі харчові продукти, забруднені грунтом чи вмістом кишківника тварин та риб, можуть містити збудник захворювання. Найбільш небезпечними для вживання є копчені, в'ялені м'ясні та рибні вироби, консерви, особливо домашнього приготування. Справа в тому, що без доступу повітря збудник ботулізму починає виробляти токсин, дія якого у багато разів небезпечніша за отруту гримучої змії. Смертельна інфекція може потрапити і знаходитися у банках з консерваціями, якщо не дотримуватися правил приготування консервованих продуктів.

– Чи передається ботулізм від людини до людини?

– На щастя, ця хвороба не заразна, і від людини до людини не передається, проте прогресує дуже швидко і може призвести до смерті. Ботулізм вражає нервову систему, в основному спинний мозок. Настає параліч м'язів, розвивається гостра дихальна недостатність. Отрута має здатність розсіюватися ділянками, тому не всі, хто вживав один продукт, однаково захворіють. При ботулізмі, як і інших харчових отруєннях, виникає загальна слабкість, блювання, біль у животі. Може бути так зване двоїння в очах. Якщо хворобу не лікувати, то може настати смерть від паралічу дихальної мускулатури.

– Як вберегти домашні продукти від інфекції, що порадите, щоб їжа не стала отрутою?

– У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита і очищена від нутрощів риба, м’ясо, тим менша ймовірність потрапляння в організм збудника ботулізму. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок грунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках в домашніх умовах.

При консервуванні овочів, які містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, бо збудник ботулізму не любить кислого середовища. Дуже важливо стерилізувати банки й прокип’ятити кришки безпосередньо перед закладкою продуктів. При консервуванні м’ясних і рибних продуктів проводити стерилізацію консервів при температурі 100 градусів не менше 60 хвилин. Найменше здуття кришки - причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту цієї банки.

Категорично застерігаю не купувати консервацію, в’ялену, копчену, солену рибу у місцях несанкціонованої торгівлі, у приватних осіб.

Будьте уважними та обережними. Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати.


« повернутися до розділу «Новини»

Код для вставки на сайт

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь