26 квітня в Україні вшановують пам'ять жертв трагедії на ЧАЕС

Дата: 26.04.2017 11:33
Кількість переглядів: 782

Фото без опису

26 квітня, у 31-ю річницю катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції, в Україні вшановують пам'ять жертв трагедії. 

Вибух на ЧАЕС стався 26 квітня 1986 року. Четвертий енергоблок станції був повністю зруйнований, і в навколишнє середовище потрапила величезна кількість радіоактивних речовин.  Під час вибуху загинула тільки одна людина, ще одна померла вранці від отриманих травм. Згодом у 134 співробітників ЧАЕС та членів рятувальних команд, що перебували на станції під час вибуху, розвинулась променева хвороба, протягом декількох місяців 28 із них померли. 

Радіацією забруднено понад 54 тисяч квадратних кілометрів території, постраждало понад 3,4 мільйони людей, з яких 1,5 мільйонів - діти. Смертоносна пляма накрила понад 1000 українських міст і сіл, а на карті України з'явилась 30-кілометрова «зона відчуження». 

З 1986 по 1992 роки тільки за офіційними даними у ліквідації наслідків аварії брали участь 600 тисяч осіб, ще понад мільйон людей було задіяно у роботах в 30-кілометровій зоні.

Перше повідомлення про аварію на Чорнобильській АЕС з'явилося у радянських ЗМІ 27 квітня, лише через 36 годин після вибуху на четвертому реакторі. Опромінюванню піддалися території України, Білорусії, Росії та ще 14 європейських держав. 

Зазначимо цього року в Чорнобилі завершуються роботи на об'єкті «Укриття-2». Зруйнований реактор разом зі старим саркофагом накрили сталевою аркою – вона буде захищати навколишнє середовище від радіації не менше століття.

Передбачається, що за цей час з'являться технології, за допомогою яких залишки реактора можна буде поховати без участі людини.

Нагадаємо, що 26 квітня 2003 року було проголошено Міжнародним днем пам'яті жертв радіаційних аварій і катастроф.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь