Різдвяні традиції подолян: «Щедрик по-Тиманівськи»

Дата: 10.01.2019 12:37
Кількість переглядів: 1113

Багатство нашого краю та  країни  в цілому криється у різноманітті традицій, які історично склалися на багатошаровій культурі нашої духовності.  Це стосується як матеріальної спадщини - пам’яток історії, природи, архітектури, так і нематеріальної - вірувань, прикмет, традицій. Саме наша традиційна культура вирізняє нас серед усіх інших країн та робить дійсно неповторними.

Різдво, Новий рік (Василя 14 січня), весь цикл святкувань, що має назву Святки відзначаються у нас з великим завзяттям та пошаною. Приблизно ми всі уявляємо собі, як святкуються Різдвяні свята в Україні – Свята вечеря, колядки, застілля, державні вихідні. Та слід зазначити, що кожному регіонові країни притаманні  свої особливості святкування, які склалися історично. Ми про них можемо навіть не підозрювати, але саме місцеві звичаї роблять той чи інший край особливим.

У одному із сіл Тульчинської ОТГ живе давній елемент нематеріальної культурної спадщини – автентична щедрівка «Щедрик». Тульчинці впевнені, що всесвітньовідома щедрівка М.Д. Леонтовича  родом із  нашого міста; і як доказ цієї впевненості - село Тиманівка, в якому є свій неповторний мотив «Щедрика». Відомий він ще з незапам’ятних часів та передається у родинному колі від старших до менших жителів села. На народні слова щедрівки М.Д. Леонтович, який понад десяток років проживав у Тульчині, поклав музику; а у мешканців Тиманівки на ці ж слова є своя автентичну мелодія.

«Щедрик по-Тиманівськи» виконується гуртом, в якому беруть участь як чоловіки так і жінки, різних вікових категорій (елемент живий, має поширення у підростаючого покоління). Щедрувальники  вирушають до сусідніх господ, щоб привітати всю родину, а головне – господаря, голову роду, саме йому і адресується щедрівка.

Особливість та автентичне виконання мелодії: контраст мінорної мелодії з текстом, який пронизаний радістю, сміхом та веселощами. Зазвичай щедрівка виконувалася acapela, лише останніх декілька десятиліть виконується у музичному супроводі, зазвичай це баян, дзвіночки та ін. шумові інструменти. На свята відбуваються масові народні гуляння, то ж бажаючі мають нагоду почути автентичну щедрівку «Щедрик по-Тиманівськи», яка є безумовною візитівкою села та нематеріальною окрасою нашого краю.

Л. М. Щербань, науковий співробітник ТКМ.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь