Пошук

Чи повинен пенсіонер повідомляти про працевлаштування?

Дата: 05.02.2019 09:18
Кількість переглядів: 548

Якщо пенсіонер працює, це впливає на його право на доплати, надбавки, підвищення, а також перерахунки пенсії в разі зміни прожиткового мінімуму. Тому пенсія пенсіонера, що працює або здійснює підприємницьку діяльність, буде іншою.

Слід зазначити, що до категорії працюючих відносяться і громадяни, внесені в Єдиний державний реєстр фізичні особи – підприємці до дати виключення їх з указаного реєстру. Якщо фізичні особи-підприємці припинили свою діяльність, але не виключені з Єдиного державного реєстру, вони вважаються працюючими. 
Враховуючи важливість даних обставин для правильного визначення суми пенсійних виплат при зверненні за призначенням(перерахунком) пенсії, громадянин подає заяву де особисто робить відмітку – працює він на момент звернення чи ні та ставить особистий підпис. В подальшому дані про роботу використовуються для визначення розміру пенсії.
В заяві на призначення(перерахунок) пенсії (форма якої стандартна) є перелік обставин, які впливають на розмір пенсії. Підписуючи заяву особисто, громадянин бере на себе зобов’язання своєчасно повідомляти органам Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або припинення її виплати: про вступ на роботу, звільнення з роботи, зміни в складі сім’ї. 
Зокрема, у разі працевлаштування пенсіонера перерахунок з урахуванням нового прожиткового мінімуму для обчислення мінімального розміру або доплати законодавством не передбачено. Такий перерахунок здійснюється автоматично за даними пенсійної справи, у якій інформація щодо працевлаштування з’являється, якщо особа повідомляє про це. В разі неповідомлення про працевлаштування може утворитися переплата пенсійних коштів. Надбавку пенсіонерам, що не працюють і мають на своєму утримані дітей до 18 років, також не виплачують у разі працевлаштування. Буває й так, що після працевлаштування пенсіонера виплата пенсії йому взагалі має припинитися. Так відбувається в разі працевлаштування до досягнення пенсійного віку жінок, які скористалися правом дострокового виходу на пенсію після досягнення 55- річного віку зі зменшенням її розміру. Припиняється також виплата одержувачу пенсії за вислугу років, якщо він іде працювати за тією спеціальністю, що дає право на призначення пенсії за вислугу років. Також працююча особа не досягнувши пенсійного віку, не має права отримувати пенсію по інвалідності в розмірі за віком.
Під час призначення (перерахунку) пенсії пенсіонеру під особистий підпис повідомляють про його обов’язки у разі працевлаштування подати дані про це до органів Пенсійного фонду. Таке саме попередження міститься в пенсійному посвідченні. 
Отже, якщо після працевлаштування пенсіонер не повідомив про це управління Пенсійного фонду і в наслідок цього утворилася переплата пенсійних сум, управління Пенсійного фонду на підставі статті 50 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» має право ухвалити рішення про утримання з пенсії сум переплати в межах 20% від пенсії (щомісяця). Суми пенсії, виплачені надміру внаслідок зловживань з боку пенсіонера або подання страхувальником недостовірних даних (а в цьому випадку неповідомлення про працевлаштування вважають зловживанням), пенсіонер може повернути добровільно.
Для попередження переплат пенсій у зв’язку з працевлаштуванням обов’язково треба своєчасно повідомляти про це управління Пенсійного фонду за місцем проживання, щоб уникнути переплати пенсії. Також важливо своєчасно повідомляти і факт звільнення з роботи для своєчасного перерахунку пенсії в разі її підвищення.
У разі відсутності у трудовій книжці записів про зарахування/звільнення надаються інші документи, які підтверджують цей факт, копія чи виписка з наказу про звільнення, довідка підприємства, копія цивільно-правового договору. Надавши заяву та вказані документи, які підтверджують, що особа не працює проводиться перерахунок пенсії і розмір пенсії переглядається.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь