Розірвання договору оренди землі в зв’язку з невиплатою орендної плати

Дата: 29.01.2021 08:30
Кількість переглядів: 301

Фото без описуОстаннім часом до відділу Тульчинське бюро правової допомоги почастішали звернення громадян з запитаннями щодо порядку та процедури розірвання договору оренди землі у зв’язку з невиплатою орендарями орендної плати за користування земельними ділянками. Отже, в зв’язку з цим повідомляємо:
Відповідно до чинного законодавства України, договір оренди землі – це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

У відповідності до вимог статті 21 Закону України "Про оренду землі" орендна плата за землю – це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою згідно з договором оренди землі.
Розмір, умови і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у самому договорі оренди. Обчислення розміру орендної плати за землю здійснюється з урахуванням індексів інфляції, якщо інше не передбачено самим договором оренди.

Статтею 24 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати.
Умовою розірвання договору в односторонньому порядку є істотне порушення умов договору та інші випадки, встановлені договором та законом. 
Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору, тобто отримання плати за користування землею.

Земельним кодексом України визначено, що підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати.
Систематичне порушення вимог договору оренди земельної ділянки щодо сплати орендної плати є самостійною та достатньою підставою для розірвання такого договору, незважаючи на те, чи буде виплачена в подальшому вказана заборгованість чи ні.

Отже, можна дійти висновку, що вказані положення законодавства, які регулюють спірні відносини, вимагають саме систематичної, тобто має бути несплата (два та більше випадків) орендної плати, передбаченої договором оренди.
Статтею 32 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду у випадку систематичного порушення вимог договору оренди землі.
 За відповідними консультаціями з вищевказаних питань громадяни можуть звертатися до відділу Тульчинське бюро правової допомоги, що знаходиться за адресою м. Тульчин, вул. Миколи Леонтовича, 47; тел. (04335) 2-10-63; 0961756236.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги - 0-800-213-103, за  яким кожен може отримати необхідну інформацію щодо надання правової допомоги.

Начальник відділу Тульчинське бюро правової допомоги Руслан Швець 
Правову допомогу також можна отримати за безкоштовним телефоном системи БПД 0 800-213-103
- у месенджері Фейсбук-сторінки: https://www.facebook.com/Centre.4.Legal.Aid/
- у публічному чаті Телеграм-каналу «Безоплатна правова допомога»  https://t.me/ualegalaidchat
- у приватному чаті системи  БПД у Телеграм http://legalaid.gov.ua/telegram.html
- у приватному чаті системи БПД у Вайбер http://legalaid.gov.ua/viber.html
- написавши на електронну пошту  Томашпільського місцевого центру tomashpil.vinnitsya@legalaid.vn.ua


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь