Як з’їсти ранні овочі і не отруїтися:

Дата: 09.03.2021 15:01
Кількість переглядів: 298

Фото без описуЯк з’їсти ранні овочі і не отруїтися: Секрети вибору свіжої городини:
Овочі мають бути сухими і мати абсолютно свіжий вигляд (не зморщені)
На овочах не повинно бути жодних пошкоджень, а також вм’ятин, вони мають бути абсолютно цілими. Приміром, якщо на редисці є тріщини, які зарубцювалися, - це свідчить, що її надмірно зволожували. Якщо ж тріщини свіжі, купувати такий овоч не варто, тому що він швидко згниє. Зелені корінці помідорів підкажуть, що овоч свіжий. Сухі ж будуть свідчити, що томати вже давненько перебувають на прилавку.

Перш, ніж купувати огірки, їх варто уважно роздивитися: якщо вони пружні на дотик, а квіточка трохи зів’яла, - свіжі. Прим’ятий та м’який на дотик огірок «натякає» на те, що він не користується попитом у покупців. До речі, такий овоч
не буде смачним. 
Вибираючи свіжий салат, пам’ятайте, що листя цього овоча не повинно мати гнилих вкраплень.

Основні правила безпечного споживання ранньої городини: 
Перед споживанням овочі необхідно вимити під проточною водою ( не просто сполоснути, а саме добре вимити)
Цікаво, що кожен овоч потребує особливого «ставлення» до себе: наприклад, у боротьбі з нітратами, які містяться в зелені, допоможе вимочування в холодній воді протягом двох годин.
Для «знешкодження» огірків та редьки, не зайвим буде обрізати їх кінчики. З огірків і кабачків бажано також зчищати шкірку – саме в ній накопичується основна кількість нітратів.
Перед тим, як нарізати овочі для салату, потрібно позрізати всі тріщини й зіпсовані місця.
Для приготування салату рекомендують брати лише верхівки зелені, стебла краще зрізати.
В салат варто додати столову ложку лимонної кислоти, котра заблокує перетворення в організмі людини безпечних нітросполук на небезпечні під впливом нітробактерій, які містяться в овочах.
Залишки зелені не варто зберігати в холодильнику, адже нітрати перетворюються в нітрити, які ще небезпечніші для людини та можуть спровокувати токсичне отруєння.
Зменшити вміст нітратів приблизно на 80%, допоможе відварювання овочів. 

Умови і термін зберігання почищених овочів: при кімнатній температурі – 4-5 годин, свіжо вичавлений сік зберігають не довше 1-2 годин. 

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь