На Вінниччині розпочався проєкт із соціальної інтеграції людей з інвалідністю з числа ВПО та військовослужбовців

Дата: 31.03.2023 12:24
Кількість переглядів: 285

В рамках реалізації пілотного проекту 30 березня 2023 року в Тульчині відбулася перша зустріч за участі голови Вінницької обасної ГО «Гармонія» Людмили Нецкіної та міського голови Валерія Весняного.

З початком повномасштабної війни кількість людей, які отримали інвалідність внаслідок бойових дій, значно зросла. Серед них чимало захисників та захисниць, які повертаються в громади і потребують соціальних послуг, психологічної допомоги та адаптації в нових умовах. Такої ж підтримки потребують ВПО з інвалідністю, які змушені були евакуюватися на територію Вінницької області і розпочати життя заново у нових громадах. Для забезпечення їхньої соціальної інтеграції Громадська організація «Гармонія» розпочинає пілотний проєкт в Тульчинській громаді. Він передбачає реалізацію низки заходів, в результаті яких буде напрацьовано модель соціальної підтримки людей з інвалідністю та їхніх родин, через підвищення спроможності комунальної установи «Центру надання адміністративних послуг» Тульчинської міської ради.

«З огляду на те, що кількість людей з інвалідністю в Україні зростає, актуальність їхньої соціальної інтеграції в громадах загострюється. Та в Україні люди з інвалідністю, в більшості випадків, є тільки отримувачами соціальних послуг та соціальних виплат. Хоча міжнародний досвід показує, що вони можуть бути повноправними членами суспільства з можливістю здобути освіту, знайти роботу та отримати якісні муніципальні послуги, – каже голова правління ГО «Гармонія» Людмила Нецкіна. – Тому, заручившись підтримкою Програми «U-LEAD з Європою», ми вирішили допомогти громадам використати потенціал людей з інвалідністю. Так народився проєкт «Громади, де дбають про кожного та кожну. Запровадження нових соціальних послуг для осіб з інвалідністю та створення інтеграційного простору». Він покликаний напрацювати шляхи для м’якої соціальної інтеграції людей з інвалідністю в громади. І як показують перші робочі зустрічі, які ми вже провели в Тульчині та Брацлаві, така ініціатива затребувала і на часі».

Проєкт реалізовуватиметься у кілька етапів. Він передбачає підсилення матеріально-технічної бази і кадрової спроможності комунального центру надання соціальних послуг в Тульчинській ТГ. Зокрема, буде закуплене обладнання і створені пункти прокату засобів пересування. А також в Тульчинській громаді буде сформована нова соціальна послуга для осіб, що втратили місце проживання, в тому числі й для осіб з інвалідністю. Для них відкриють хостел 40 ліжко-місць, в тому числі для 6-ти для осіб з інвалідністю.

Крім того, в рамках проєкту передбачена психосоціальна підтримка для людей з інвалідністю, які мешкають у громаді, а також членів їхніх родин. З ними працюватимуть фахівці і фахівчині, які вже пройшли цей шлях і знають дієві алгоритми поведінки в різних випадках. Впровадження програми підтримки методом «Рівний-Рівному» допоможе військовим та ВПО з інвалідністю, а також їхнім сім’ям подолати виклики з найменшими психологічними та фізичними ризиками.

Проєкт «Громади, де дбають про кожного та кожну. Запровадження нових соціальних послуг для осіб з інвалідністю та створення інтеграційного простору» реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою», що спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією і сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Фото без опису



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь