Використання цифрових сервісів Дія та їхня користь для громад

Дата: 24.04.2023 15:59
Кількість переглядів: 252

Життя у сучасному прогресивному світі має на меті використання цифрових технологій, як у робочих, так і у повсякденних справах. В межах проєкту “Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад” нами буде розглянуто основні цифрові сервіси Дія, які допомагають пришвидшити процес цифрової трансформації на державному та місцевих рівнях за допомогою власних електронних сервісів.

«Дія. Цифрова громада» – це інноваційний маркетплейс цифрових продуктів для рішень громад, що дозволяє громадянам швидко та ефективно вирішувати низку питань онлайн, не відвідуючи державних установ. Також варто відзначити той факт, що за допомогою використання цього сервісу можна встановити або зміцнити зв'язок між державними органами та мешканцями, оскільки більшість процесів ухвалення важливих рішень відбувається прозоро, що запобігає корупційним ризикам та дає можливість підвищити рівень життя громадян та рівень їхньої довіри до місцевої влади.

Маркетплейс цифрових продуктів та рішень для громад має кілька категорій, кожна із яких має особливу значущість для цифрової трансформації громад. До цих категорій належать:

-         Електронна демократія та комунікація

-         Екологія

-         Комунальне господарство

-         Культура та спадщина

-         Медицина

-         Освіта

-         Послуги населенню

-         Сервісні установи

-         Транспорт

-         Туризм та дозвілля

-         Фінанси

-         Електронне урядування.

Розглянемо детальніше переваги впровадження та використання кожної із категорій для територіальних громад.

 Електронна демократія та комунікація

Це один із головних сервісів, що дає можливість мешканцям громад напряму взаємодіяти із органами місцевої влади шляхом висловлювання власних ідей і потреб, що стосуються покращення якості життя у громаді, а також дає можливість брати участь у громадських обговореннях. Це все дозволяє підвищити рівень соціальної відповідальності та свідомості мешканців громад, а також збільшити рівень довіри до влади та її значущості.

Цей цифровий продукт у територіальній громаді дає змогу її жителям звертатись до місцевої влади із проханнями та пропозиціями за допомогою онлайн-сервісів, а саме е-голосування, е-петиції, е-референдуми, е-консультації тощо (це є особливо актуальним для осіб із особливими потребами). Розвиток електронної демократії дає можливість громадянам формувати онлайн-ком'юніті, а також ефективно боротися з бюрократизмом і корупцією.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напряму можна тут.

Екологія

Використання такого сервісу є надважливим для кожної громади, оскільки це дозволяє громадянам взаємодіяти із державними органами та комунальними службами задля забезпечення безпеки навколишнього середовища. Варто звернути увагу на онлайн-платформу «Екосистема», що була створена для того, щоб охочі могли отримати усю необхідну екологічну інформацію в «один клік».

Перевагою такого сервісу є не тільки те, що у режимі онлайн кожен охочий може дізнатись про стан повітря; рівень забрудненості води чи ґрунтів; отримати інформацію про лісові вирубки та пожежі; повідомити відповідні органи про протиправну дію щодо екологічного контролю тощо, а й те, що завдяки цій платформі громадяни та бізнес мають змогу отримати широкий спектр онлайн-послуг, що суттєво допомагає позбавитись від зайвої бюрократії.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

Комунальне господарство

За допомогою залучення цифрових технологій у сферу житлово-комунального господарства можна суттєво змінити механізм його роботи, що, у свою чергу, дозволяє:

-         мінімізувати витрати;

-         встановити ефективне управління процесами;

-         організувати нові онлайн-сервіси для користувачів.

Використання цього онлайн-сервісу дозволяє мешканцям звертатись до різних комунальних служб стосовно ремонтних або інших комунальних питань. Впровадження онлайн-платформ у цю сферу допомагає із швидким вирішенням проблем стосовно:

-         стану роботи комунальних підприємств;

-         місцевих комунальних послуг та їх оплати онлайн;

-        відстеження контролю за якістю надання певних послуг та вирішення тих чи інших проблем;

-         безперебійної роботи сервісів, за допомогою яких можна залишати заявку на виконання ремонтних чи інших видів робіт.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

 Культура та спадщина

Оскільки культура та спадщина – це глибокі поняття, що мають власну історію і традиції, що передаються з покоління в покоління – їх важливо зберігати та надавати усім охочим громадянам можливість дізнаватись ще більше про давню історію людства.

Впровадження цифрових технологій у цю сферу дає можливість формувати онлайн-заходи, а також ділитися культурним доробком регіону. Для популяризації культури можна створювати різноманітні онлайн-курси та віртуальні прогулянки музеями, виставками, галереями та іншим закладами культури.

Також варто відзначити той факт, що зараз у світі зростає так зване «переведення» традиційних джерел інформації у цифровий формат, а саме:

-         рукописів;

-         стародруків;

-         креслень;

-         мап;

-         бібліотечних та архівних видань тощо.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

 Медицина

Дія. Цифрова громада надає можливість громадянам отримувати доступ до електронних медичних послуг, саме тому у сфері цифрової трансформації було виділено основні стратегічні напрямки та завдання, які полегшать роботу медичним працівникам та підвищать якість надання послуг громадянам:

-         забезпечення прозорості фінансування системи охорони здоров’я;

-         нові можливості для бізнесу в медичній сфері;

-         розвиток програми eHealth;

-         захищеність даних;

-      створення онлайн-платформ для міжнародних програм із охорони здоров’я, медичної та фармацевтичної освіти і науки в Україні тощо.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

Освіта

Сфера сучасної прогресивної освіти не може існувати поза межами цифровізації, що обумовлено безліччю факторів. Свого часу школярі, студенти та педагогічний персонал зазнав певних труднощів із початком впровадження онлайн-освіти. Та водночас стало зрозуміло, наскільки важливо розвивати цифрову освіту.

До основних переваг використання онлайн-інструментів варто віднести:

-         онлайн-підручники, посібники та методичну літературу зі стабільним доступом;

-         платформи, що забезпечують безперервну комунікацію між батьками та вчителями;

-         впровадження онлайн-документації, а саме: журнали, табелі та щоденники у цифровому форматі;

-         Дія. Цифрова освіта – платформа з цифрової грамотності тощо.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

 Послуги населення

Впровадження та постійне використання технологій майбутнього дає можливість значно прискорювати певні процеси, роблячи їх автоматизованими; мінімізувати витрати; ухвалювати ефективні рішення у реальному часі для того, щоб надавати людям швидко та ефективно ті послуги, які їм потрібні.

Така можливість значно зменшує "цифровий розрив" та підвищує цифрову обізнаність громадян, що своєю чергою відіграє доволі важливу роль як на місцевому, так і на державному рівнях.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

 Сервісні установи

До цифрових сервісних установ належать:

-         Дія. Бізнес;

-         портал “Відкриті дані України”;

-         застосунок Дія.

Дія. Бізнес – це національний проєкт, що націлений на підтримку розвитку малого і середнього бізнесу в Україні.

Портал Відкриті дані України – це інструмент, що забезпечує надання доступу до публічної інформації у формі відкритих даних.

Застосунок Дія – це, напевно, найпопулярніший на сьогодні застосунок, що дає можливість зібрати усі важливі документи в електронному вигляді, а також через який можна швидко і якісно отримати певні послуги.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

Транспорт

Використання цифрових технологій у транспортній систему дає змогу розробити онлайн-платформу, що дозволить водіям бути в курсі руху транспортних засобів та планувати свій маршрут. Також цифрові інструменти можна використовувати для оптимізації руху громадського транспорту та його відстеження, що дасть можливість покращити рух транспорту, зменшити час пересування тощо.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

Туризм та дозвілля

Для залучення туристів у регіон та громаду варто звернути увагу на цифрові інструменти, що будуть зручними для громадян, які вперше відвідають місто. Для цього варто створювати онлайн-мапи громад, які матимуть умовні позначення туристичних об’єктів та культурних пам’яток. Створення сайтів чи мобільних застосунків, за допомогою яких потенційний турист матиме змогу подивитись популярні туристичні місця, прочитати відгуки щодо них та рекомендації стосовно побудови власного туристичного маршруту.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

 Фінанси

Позитивні зміни у фінансовому секторі можна запровадити шляхом створення онлайн-систем оплати рахунків, що допомагає уникнути зайвої бюрократії. Також, враховуючи прагнення до ефективної взаємодії органів місцевих влад із мешканцями, варто подумати над розробкою та впровадженням технологій, використання яких зможе забезпечити більш швидке та ефективне оброблення і аналіз даних про бюджет міста, розподіл фінансових ресурсів, створення електронного документообігу тощо, що в результаті сприятиме покращенню фінансової ситуації територіальної громади, забезпечить ефективне використання фінансів, а також зробить усі фінансові процеси більш прозорими та доступними для мешканців.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

 

Електронне урядування

Насамперед до електронного урядування належать цифрові технології, використання яких сприяють поліпшенню ефективності та доступності державних послуг та процесів управління державою. Додатково електронне урядування може сприяти більшій прозорості та відкритості в урядових процесах, що забезпечує підвищення довіри громадян до держави. Наприклад, електронна система звітності може забезпечити швидкий та легкий доступ до публічної інформації про діяльність уряду та витрати бюджетних коштів.

Ознайомитись із усіма доступними можливостями цього напрямку можна тут.

Реалізація проєкту «Digital Вінниччина: цифрові рішення для розвитку громад» стала можливою завдяки підтримці Вінницької обласної військової адміністрації у партнерстві із Міністерством цифрової трансформації України та ГО «Ресурсно-інформаційний центр «Громади Вінниччини», що фінансується швейцарсько-українською Програмою EGAP, що виконується Фондом Східна Європа. 

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь