Технічне обслуговування газових мереж багатоквартирних будинків

Дата: 24.04.2024 11:46
Кількість переглядів: 43

Фото без описуЗадля безпеки газопостачання та готовності газових мереж багатоквартирних будинків до надання послуг з розподілу та постачання природного газу співвласники будинків або уповноважені ними особи мають укласти договір на технічне обслуговування таких мереж з оператором газорозподільної системи або іншим суб'єктом господарювання, який мас право на виконання таких робіт. ТО газових мереж приватних будинків та квартир, а також нежитлових об'єктів здійснюється у тому ж порядку.

У вересні-грудні 2023 року Міністерство енергетики України та упорядкували питання технічного обслуговування газових мереж у багатоквартирних будинках і гуртожитках. Зокрема, були прийняті ряд нормативних документів:

- Порядок технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання у багатоквартирному будинку, затверджений наказом Міністерства енергетики України від 29 вересня 2023 р. за № 292;

- Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, затверджений постановою НКРЕКП 05.12.23 p. № 2291;

- Методологія розрахунку граничних рівнів вартості виконання видів робіт та послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем багатоквартирних будинків, затверджена постановою НКРЕКП від 22.11.2023 р. № 2162.

Згідно положень ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», а також зазначених вище нормативних документів, всі балансоутримувачі та співвласники багатоквартирних будинків, які не мали існуючих договорів на ТО, мають подати Оператору ГРМ заяву на приєднання до Колективного договору в особі уповноваженого представника, а ті співвласники багатоквартирних будинків, які не подали заяву, вважаються такими, що автоматично приєднались до Типового договору з Оператором ГРМ, на території ліцензійної діяльності якого розташований відповідний будинок.

У такому разі Оператор ГРМ розподіляє кошторисну вартість технічного обслуговування між співвласниками багатоквартирного будинку пропорційно до кількості укладених договорів із споживачами послуг з розподілу природного газу у такому будинку та надає індивідуальні квитанції споживачам у цьому будинку для оплати послуг з технічного обслуговування.

Відповідно оплата послуг може здійснюватися або сєдиним платежем управителем від імені усіх співвласників і за їх рахунок, або окремими рахунками від кожного мешканця.

Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових газопостачання багатоквартирного будинку с публічним договором приєднання, не потребує двостороннього підписання письмової форми.

Вінницькою філією ТОВ «Газорозподільні мережі України» визначено перелік будинків Тульчинської міської  громади, у яких буде проведене ТО ВБСГ у поточному році та складено графік виконання робіт. Мешканцям даних будинків буде надано рахунки для оплати послуг з технічного обслуговування. Початок робіт запланований з 1 травня 2024 р.

За Типовим договором ТО будуть виконуватись

  • Планове випробування систем на щільність.
  • Технічне обслуговування систем газопостачання (після першого вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до першого вимикаючого пристрою в приміщенні споживача (включно з ним)), запірних пристроїв (які розташовані після першого вимикаючого пристрою на газопроводі-вводі до першого вимикаючого пристрою в приміщенні споживача (включно з ним), газового обладнання призначеного виключно для опалення місць загального користування.
  • Перевірка на герметичність з'єднань газопроводів і газового обладнання.
  • Усунення виявлених витоків газу з повторною перевіркою газових мереж на герметичність.

При укладенні договору з іншим суб'єктом господарювання співвласники повідомляють про це Оператора ГРМ протягом 15 днів з дати укладення такого договору.
На офіційному сайті Вінницької філії ТОВ «Газорозподільні мережі України» https://vn.grmu.com.ua/ оприлюднена орієнтовна кошторисна вартість послуг ТО ВБСГ багатоквартирних будинків на 2024 рік. Остаточна кошторисна вартість по кожному будинку буде уточнюватися за результатами проведення робіт.

Тульчинське УЕГГ Вінницької філії ТОВ «Газорозподільні мережі України»


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь