БОТУЛІЗМ-СМЕРТЕЛЬНА НЕБЕЗПЕКА
Проблема харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму з року в рік залишається актуальною та не залежить від сезонності та циклічності.
Протягом 2024 року в Тульчинському районі зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з важким перебігом, один з яких – летальний. Перший випадок стався в м. Тульчині: 46- річний житель вживав в’ялену та
копчену рибу. Другий випадок - в с. Бугаків Брацлавської громади: 60- річний чоловік пов’язував своє захворювання із споживанням в їжу сальтисону. На превеликий жаль врятувати життя хворого не вдалося.
В 2023 році в Тульчинському районі зареєстровано також 2 випадки ботулізму із важким перебігом захворювання: у 81-річної жительки с. Ставки Піщанської ТГ, вживала кабачки домашнього консервування та у 66-річного чоловіка, жителя с.Гарячківка Городківської ТГ, вживав м’ясні консерви домашнього виготовлення (домашня качина тушонка).
Всі випадки захворювань зареєстровані в побуті. Характерною особливістю для населення району, зокрема в сільській місцевості, є приготування в домашніх умовах м’ясних консервів (м’ясні тушонки, м’ясні паштети, ковбаси та сало консервовані), риби в’яленої, продуктів домашнього приготування - домашніх ковбас, приготування яких проводиться з порушенням технологічних регламентів і санітарних норм, що призводить до забруднення їх ботулінічною паличкою та продукування ботулотоксину.
Ботулізм — це важке харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, що містять ботулотоксин; який виробляються бактеріями Clostridium botulinum-мікроорганізмами, які сприяють виникненню хвороби,не руйнує продукти, його не можна визначити за кольором або смаком.
Ботулізм є дуже рідкісним, але небезпечним для життя захворюванням, яке уражає нервову систему (нерви, головний і спинний мозок) і викликають параліч (м’язова слабкість).
Більшість людей повністю одужує після лікування при вчасному зверненні за медичною допомогою, але параліч може поширитися на м’язи, які контролюють дихання, що може призвести до летального результату
приблизно в 5-10% випадків.
Симптоми ботулізму можуть спостерігатись від кількох годин до кількох днів після впливу бактерій, які є збудниками ботулізму, або їх токсинів.
Спочатку відмічаються такі клінічні прояви, як нудота, блювота, шлункові спазми, діарея або закреп, спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки"; у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі — усі ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м'язів. В подальшому виникає параліч, який поширюється по тілу від голови до ніг.
Симптоми ураження нервової системи при ботулізмі можуть включати:
- опущені повіки;
- нечіткість або подвійний зір;
- слабкість м'язів обличчя;
- труднощі з ковтанням;
- невиразна мова;
- труднощі з диханням.
У дітей раннього віку можуть відмічатись слабкий плач, зниження апетиту, а також гострий біль у області голови, шиї та кінцівок.
Коли варто звернутись на огляд до лікаря
Ботулізм є дуже серйозним захворюванням, яке вимагає негайної медичної допомоги.
Якщо це сталось ввечері, то зверніться за телефоном до найближчого відділення цілодобового медичного центру.
Існують такі види ботулізму:
- харчовий ботулізм – захворювання зазвичай розвивається при вживанні продукту в якому накопичився ботулотоксин. Найчастіше це в'ялена, копчена або слабо просолена риба, вироби з м'яса (ковбаса, домашня шинка тощо), мясні, рибні, овочеві та грибні консерви. При варінні домашніх ковбас, слід
ретельно обробляти кишку, де за життя тварини могли знаходитись спори ботулізму. У виробництів консервів з овочів і грибів, треба бути дуже обережним, аби вимити з цих продуктів усі залишки грунту. Також можна отруїтись після вживання продуктів вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.
- рановий ботулізм – виникає при попаданні в рани спор із забрудненим грунтом або ж коли рана заражається бактеріями, як правило, в результаті введення заборонених наркотиків, таких як героїн, забруднений бактеріями, в м'язи, а не в вену. Рановий ботулізм може виникнути також у пацієнтів, які
мали глибокі колоті рани або інші травматичні ушкодження шкіри й м᾽яких тканин в попередні 2 тижні до появи характерних ознак хвороби.
- дихальний ботулізм може виникнути у разі попадання в організм повітряним шляхом великої кількості спор. Можливий при використанні бактеріологічної зброї.
- дитячий ботулізм – розвивається у дітей віком до 6-8 міс при порушенні санітарно-гігієнічних заходів (спори потрапляють у дитячий організм перорально – з брудними іграшками тощо);
коли дитина ковтає стійку форму бактерії, яка називається спорою, в забруднений грунт або їжу, наприклад, мед (ці спори нешкідливі для дітей старшого віку та дорослих, оскільки організм виробляє захист від них
приблизно з 1 року). До року мед категорично заборонений з двох причин - через ризик розвитку алергії та ризик зараження ботулізмом. Однак сьогоднішні дослідження говорять, що навіть після досягнення дитиною
річного віку з медом поспішати не варто. Знайомство з медом краще відкласти до півтора років або навіть старшого віку.
Всі ці види ботулізму дуже рідкісні в Україні, але випадкові випадки трапляються.
Захворювання не передається від людини до людини.
Лікування ботулізму
При появі перших симптомів захворювання необхідно негайно звернутись до лікаря.
Спосіб лікування залежить від типу ботулізму, але зазвичай спрямоване на:
- нейтралізацію токсинів за допомогою ін'єкцій спеціальних антитоксинів або антитіл;
- підтримку функцій організму, таких як дихання, до одужання.
Лікування не зменшить проявів ураження нервової системи, зумовлені токсином, але зупинить його прогресування.
Профілактика ботулізму
Заразитись ботулізмом від продуктів харчування ризик не критично високий, але можливий, особливо це стосується ринків, де не завжди дотримуються всіх необхідних умов зберігання.
Дещо вищий ризик, якщо ви виробляєте власну їжу, особливо якщо це передбачає консервування. Але дотримання гігієнічних процедур та рекомендацій щодо консервування зменшить будь-який ризик.
Не їжте їжу з опуклих або пошкоджених банок, а також не їжте консервовані продукти з неприємним запахом; продукти, які зберігаються при неправильній температурі, і, звісно ж, прострочені продукти.
У багатьох випадках дитячого ботулізму конкретна причина не визначена, тому запобігти її не завжди можливо.
Старайтесь дбати про себе та вживати лише свіжі та якісні продукти, ретельно перевіряйте їх термін придатності.
Не допустити виникнення захворювання на ботулізм значно легше, чим лікувати.
За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря!
Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.