Отруєння грибами на території Тульчинського району
Пройшли дощі, тримається осіннє тепло, і наші грибники масово вирушили до лісу. На жаль, після збирання і споживання дикорослих грибів почастішали звернення жителів району до лікувальних закладів.
Тільки за 2 дні жовтня, 10.10. і 11.10 2024р,зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами. Постраждали 5 осіб, жителі Томашпільської і Городківської ТГ.Скарги на нудоту, блювання, пронос, всі хворі перебувають на стаціонарному лікуванні, перебіг середньої важкості.
Зі слів потерпілих, гриби збирали в місцевому лісі, споживали попередньо відварені і посмажені підосиновики,маслюки, лисички, маремухи..
Загалом з початку року на Вінниччині зареєстровано 15 випадків отруєнь грибами з 24 потерпілими.Для порівняння: 2023 року у Вінницькій області зареєстровано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 8 осіб, в тому числі 1 дитина.
На території Тульчинського району отруєння дикорослими грибами не реєструвалися 5 років поспіль.
Щоб уникнути отруєння дикорослими грибами, потрібно їх досконало знати і дотримуватися правил приготування. Отруєння викликають як самі отруйні гриби, так і умовно їстівні внаслідок неправильної кулінарної обробки. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або виросли на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас.Тяжкістьотруєння грибами обумовленатим, що вони містятьотруйнісполуки, які вибірководіють на внутрішніоргани і системилюдини, вражаючишлунково-кишковий тракт, центральнунервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Щоб запобігти отруєнню дикорослими грибами на 100%, найпростіше відмовитися від їх споживання, замінивши на штучно вирощені. Якщо для вас неможливо виключити їх з свого раціону, то потрібно засвоїти для себе певні правила:
- беріть тільки ті гриби, які добре знаєте, водночас вдома ще раз ретельно їх переберіть.
- не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей період гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
- не берітьзанадтомолодічистарігриби — їх легко переплутати з отруйними.
- не збирайтегрибипоблизу трас, промисловихпідприємств, забрудненихтериторій: грибивбирають в себе широкий спектр отруйнихречовин, зокремаважкі метали.
- не купуйте гриби на стихійних ринках.
Варити гриби потрібно в підсоленійводі не меншетрьохразів по 20-30 хв., щоразу замінюючи воду. Адже важливим є і тривалість варіння, і особливо, кількаразова заміна води.
При перших ознаках отруєння негайно звертайтеся за медичною допомогою! Бережіть здоров’я своє та своїх рідних!
ВСП Тульчинський районний відділ
ДУ «Вінницький обласний центр
контролю та профілактики хвороб
МОЗ України»
З настанням грибного сезону у Вінницькій області почастішали випадки отруєння грибами. Лише протягом одного дня – 7 жовтня – зареєстровано 4 таких випадки, в яких постраждали 9 людей. Загалом з початку року зареєстровано 15 випадків отруєнь грибами з 24 потерпілими. Станом на сьогодні досі на стаціонарному лікуванні перебувають 11 осіб. Серед тих, хто потрапив до лікарні з ознаками отруєння – 4 дітей віком 4, 8, 9 і 12 років. Вони їли попередньо відварені та посмажені дикорослі гриби («рядовки» та маслюки), які для них назбирали та приготували їхні батьки. Діти із середнім перебігом захворювання проходили лікування в обласній дитячій та районних лікарнях.
Для порівняння: 2023 року у Вінницькій області зареєстровано 8 випадків отруєнь дикорослими грибами, в результаті яких постраждало 8 осіб, в тому числі 1 дитина.
Щодо територіального розподілу, то цьогоріч отруєння грибами зареєстровано у м. Вінниці – 2 випадки (2 потерпілих, в тому числі 1 дитина), Жмеринський район – 4 (7 потерпілих), Могилів-Подільський район – 8 ( 13 потерпілих, серед яких 2 дітей), Хмільницький район – 1 випадок ( 2 потерпілих, в тому числі 1 дитина).
У всіх постраждалих були такі симптоми як слабкість, біль у животі, нудота, блювота та пронос. Деякі скаржилися на галюцинації.
Причиною отруєнь, як і в попередні роки, було збирання та вживання отруйних грибів замість їстівних, недотримання технології приготування страв. Як показує практика, нерідко навіть досвідчені грибники не могли відрізнити їстівні гриби від отруйних.
Вкотре нагадуємо, як уникнути отруєння грибами:
- Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Неухильно дотримуйтесь технології приготування та зберігання грибів.
Будьте обачними, бережіть здоров’я своє та своїх рідних!